Skip to main content

Lepényhal céklasalátával

A lepényhalról már rengetegszer írtam, meg lehet nézni ITT. Általában rántva szeretjük. Most először készítettem kukoricalisztbe forgatva és nagyszerű lett. Emlékszem annak idején Édesanyám a halakat mindig kukoricalisztbe forgatta és mondta, hogy így ropogósabbak. Hát igaza volt. Igazi ropogós csemege volt a finom céklasalátával.



Céklasaláta (már írtam régen erről, de időközben változtattam az elkészítésén)

Hozzávalók: 

1 kiló kisebb gumójú cékla
5-6 fokhagymacikk
fél csésze olívaolaj
1 citrom leve
csipet oregano
csipet őrölt kömény

 Elkészítés: 


1. A céklafejeket megmossuk, ledörzsöljük folyó víz alatt, levágjuk gyökereiket. A leveleket, szárakat félretesszük. A céklagumókat bő sós vízben puhára főzzük (kuktában gyorsabban megy, elég egy negyedóra ha zsengék). 
2. Leszűrjük, még langyosan ledörzsöljük a héjukat, majd az ily módon megtisztított gumókat kockákra vagy kerek szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. 
3. Bő citromos olívaolajos öntetet készítünk majd ráöntjük a céklára. Összekeverjük és legalább 1 órát  hagyjuk összeérni az ízeket. Előételként, salátának tálaljuk. 

 Megj.
A szárakat, leveleket Görögországban ugyancsak puhára főzik, majd leöntik citromos-olívaolajas öntettel és így fogyasztják.


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..