Skip to main content

Kókuszreszelékbe forgatott apró hal (atherina) római salátával


Írtam már bejegyzést az apró halról, de a maridaki-ról ITT. Ez az apró hal, amit tegnap ebédeltünk kisebb a maridaki-nál, ez a legkisebb hal, amit fogyasztunk. A történethez hozzátartozik, hogy tilos a halászása. Sajnos a tilalmat nem tartják be, sűrű hálókkal fogják ki őket az amatőr és nem amatőr halászok. Írtam már a túlhalászásról is a másik blogomban ITT. Most egy ismerőstől kaptam egy kilónyi adagot és nem akartam neki azzal jönni, hogy miért halássza, ha egyszer nem szabad. Mindenki halássza. Senki nem foglalkozik a törvényekkel, legalábbis még mindig nem annyira amennyire kéne, de nem is csodálom, megvan ennek is a magyarázata, ami már túlmegy ennek a blognak a tematikáján. Maradjunk tehát az apró halnál.

A jelen bejegyzésben szereplő apróhal az ATHERINA, melyről a wiki ezt írja: 
"Az atherina a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) osztályának a kalászhal alakúak (Atheriniformes) rendjéhez, ezen belül a kalászhalfélék (Atherinidae) családjához tartozó nem."

Ezt a kis halat a legkönnyebb elkészíteni és nagyon finom, igazi chips. A következőképpen járunk el: megmossuk a halacskákat, sózzuk, borsozzuk majd lisztbe forgatjuk (nem egyenként, hanem mindet egyszerre) és forró, bő olajban (legjobb a fritőzben) kisütjük. Én most egy adagot kukoricalisztbe, egy adagot kókuszreszelékbe forgattam. Mindkettő finom volt, azonban rendesen csak a finomliszt tudja bevonni ezeket a kis halakat, szóval lehet próbálkozni. Hozzá római salátát készítettem a megszokott módon, melyet ITT írtam már le.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..