Skip to main content

Sárgarépás fasírt brokkolival

Jöjjenek a sikersztorik is. Ez nagyon finom, előszeretettel fogom máskor is készíteni. Ugyan nincs itt a brokkoli ideje, azért szokásomtól eltérően (nyáron sosem vásárolok brokkolit), most vettem és főztem.




Sárgarépás fasírt

Hozzávalók:

* 500 gr darált hús (én fele disznó, fele marhából készítettem)
* 1 tojás
* 2-3 sárgarépa (murok) lereszelve a reszelő kisebb lyukú oldalán
* 1-2 cikk fokhagyma
* 1 kk só, 0,5 kk bors
* kevés olívaolaj (pálinkáspohárnyi)

Mindent összegyúrtam, majd kisebb, kerek fasírtokat készítettem. Egy sütőlapot leterítettem sütőpapírral, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütöttem őket.

Brokkoli

A brokkolit virágjaira szedtem, ecetes vízben átmostam, majd puhára főztem. Lecsöpögtettem, majd mikor szoba-hőmérsékletűre hűlt köretként adtam a fasírt mellé, frissen facsart citromlével és "házi" olívaolajjal leöntve.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..