Skip to main content

Próbálkozások

Az elmúlt időben nagyon sok időt töltöttem a  konyhában. Sokat próbálkozom az újfajta, mindenmentes ételek előállításával és nem mindig sikerrel. Most jöjjön pár olyan, ami nem jött be.

1. Krumpli és besamel nélküli muszaka

Tulajdonképpen csak olajban sütött padlizsán és paradicsomosan elkészített hús rétegezve, tetején kevés kemény sajttal, rajta oreganos paradicsomszeletekkel. Sajnos nem vált be, a padlizsán sok olajat magába szív, krumpli és besamel nélkül pedig nem volt meg a jellegzetes íze. Ilyen formában elvetve, de vannak ötletek még a kísérletezésre.



2. Töltött zöldségek

A saját zöldségeim paradicsomok voltak, ezeket a szokásos rizses töltelék helyett csak darált húsossal töltöttem meg. Nagyon finom volt, de ez is, mint a fenti muszaka "kicsapta" a gyomrom, lehet túl tömény volt így ez a paradicsomos hús paradicsomban. Nem próbálkozom vele még egyszer ilyen formában, majd más megoldást találok.


3. Mandulás muffin

Annak ellenére, hogy az FB-re, a görög nyelvű albumomba feltettem a receptjét, nem voltam vele megelégedve. Majd ha tökéletesítem, beírom a receptet ide is, addig az elvetett kategóriát bővíti.


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..