Skip to main content

Mandulás banános paleocsinta

Egy ideje ez a kedvenc reggelim. Minden reggel sütök magamnak egy ilyen finomságot. Igaziból ez egy olyan palacsinta, amiben nem liszt van, hanem őrölt mandula. Az élvezetet megtetézi a palacsinta tetejére rápakolt 2-3 kávéskanál lekvár. Még amíg újból készíthetnék magamnak lekvárokat, ezt a finom lekvárt eszem, amiben nincs se cukor, se édesítő, hanem csak gyümölcspektin, ennek ellenére még túl édes is. Tudom, hogy Magyarországon is kapható. Nagyon jó minőségű termék, bátran ajánlom.
A napokban találtam fagyasztott málnát is a Lidl-ben, abból is vettem, nagyon finom ezzel is a palacsintám.


Hozzávalók:

* fél maréknyi hámozott mandula (egy kézzel belemarkolok a zacskóba és amennyit fogok:))
* 1 tojás
* 1 túlérett banán
* aszalt vagy friss gyümölcsök, ha vannak, a tetejére
* fogyasztáskor lekvár, aki úgy szereti

Képet a készről nem készítettem, mert eddig vagy túl éhes voltam és nem volt kedvem még fotózgatni, vagy széttörve vettem ki a serpenyőből, így nem volt bemutatásra alkalmas. Majd ha lesz normális kép, update-olom ezt a bejegyzést..



..és egy kész paleocsinta, nem málnával, hanem áfonyával.






Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..