Skip to main content

Briam édesburgonyával és sárgarépás fasírttal

A briam elkészítését már ITT leírtam. Nagyjából ugyanígy készült, csak kisebb, jóval kisebb mennyiségben. Összesen került bele: 2 cukkini, 1 nagy krumpli, 1 nagy érett paradicsom lereszelve, 1 piros paprika, 2 kisebb zöldpaprika, 1 nagy fehér hagyma, jó sok olívaolaj és édes burgonya. Az édesburgonyáról már írtam, és azt is említettem, milyen gyorsan kész van.
Most úgy készítettem el együtt a többi zöldséggel, hogy a briam-ot a megszokott módon összeállítottam és sütőbe tettem, majd mikor már pirosak voltak a zöldségek és majdnem kész volt, a tetejét befedtem édesburgonya-szeletekkel. Előzőleg minden édesburgonyaszeletet olajban meghentergettem:) és besóztam. Nagyon hamar megsültek. A briam szobahőmérsékletre hűlve finom, amikor már a zöldségek kissé visszaszívták a kiengedett levüket és így az étel kissé "megköt". A sárgarépás fasírt receptjéről és elkészítése módjáról már itt írtam.



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..