Skip to main content

Édesburgonyás, bacon-os, gombás rántotta brokkolival

Ugyan még nincs itt a brokkoli szezonja, de én nagyon szeretem, így annak ellenére, hogy nem szoktam szezonon kívüli zöldségeket vásárolni, most mégis így tettem. 
A hasáb-burgonyás rántotta férjem egyik kedvence, anyósom nagyon sokszor készített neki ilyet. Egyszerűen úgy kell készíteni, hogy először kevés olívaolajon megsütünk egy tepsi krumplit, majd erre ráöntjük a felvert tojásokat, amibe reszelt sajt is kerülhet. Megsütjük egyik felét, majd egy nagy fedő segítségével megfordítjuk és megsütjük a másik felét. Nekem nincs erre alkalmas fedőm, így egy nagyobb tányérral szoktam boldogtalankodni. Mikor csak nekem készül, akkor nem cifrázom, kettőbe vágom egy konyhalapáttal és úgy fordítom meg, sőt az sem zavar, ha több darabra esik.

Most ez a rántotta is valahogy így készült, csak más alapanyagokkal. A bacont először megpirítottam, majd kivettem, utána a gombát, ezt is kivettem, majd végül a hasábra vágott édesburgonyát. Ennek sokkal kevesebb idő kell mint a krumplinak, így oda kell figyelni. Végül visszatettem a tepsibe a bacont, gombát, majd az egészre ráöntöttem a felvert tojásokat.
Olívaolajjal és citrommal leöntött brokkolivirágokkal tálaltam.




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..