Skip to main content

Üdvözlet

Kedves olvasó, 
ahogyan arra már természetesen rájöttél,görög konyhámban barangolsz! 

Ez a blog a hajdani gorogkaland.com blog folytatása, amelyik az első és akkoriban egyetlen magyar nyelvű, görög témájú blog volt és valamikor 2000-ben kezdtem. A gorogkaland-ból kivált az eviasziget.hu valamint a gorogkonyha.com, ez utóbbi 2020 novemberétől ismét visszakerült eredeti helyére, a bloggerre és eredeti nevén érhető el: gorogklonyha.blogspot.com néven, miután úgy döntöttem, nem szeretnék többet a domain névért fizetni, mert ebből többet nem fogok tudni kihozni, ilyen olyan okok miatt. 

Valamikor így gondoltam: 
A jelen blogommal szeretném, hogy:
* felhívjam a figyelmet a görög konyha egészségkímélő receptjeire, rádöbbentsem az embereket arra, nem szükséges mindennap húst enni, ahhoz hogy jól lakjunk, vagy hogy jól érezzük magunkat.
* a magyar olvasók mint érdekességet, megismerjék a rengeteg hagyományos görög ételt , melyek alapja mind az olívaolaj.
* megtaláljam vagy megteremtsem a kapcsolatot ott ahol lehet, a magyar és görög konyha között 
* segítsek azoknak, akik szeretnék tudni, mikor nyáron idelátogatnak, mi kerül az asztalukra 
*Ez nem jelenti azt, hogy a blogban néha ne szerepelnének "idegen" receptek is. Ezt manapság nem is lehet elkerülni, hisz a globalizált világ és az élelmiszerek nagy részének nagyüzemi előállítása összemossa a különböző konyhák jellegzetességeit is. 

Manapság már inkább csak saját magam szórakoztatására írok és azért, mert igaziból ez a recepteskönyvem, itt keresem a receptjeim, hisz nincsenek egy füzetbe leírva. Azért az előbbiek ellenére, mindenkinek jó barangolást kívánok receptjeim, írásaim között és sikeres próbálkozásokat! ..és nem utolsósorban.. Kérlek, ha valamit "elviszel" tedd azt a jóérzés keretein belül, bejegyzésed alatt jelölj meg mint forrást! 

Köszönöm! Ágni/Ágnes vagy Ági, ahogy neked tetszik, nekem már az is természetes, hogy a nevemet mindkét nyelven hallom :) 

We write to taste life twice...once in the moment and in introspection. ~ Anais Nin

Falusi birodalmamban :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..