Skip to main content

Üdvözlet

Kedves olvasó, 
ahogyan arra már természetesen rájöttél,görög konyhámban barangolsz! 

Ez a blog a hajdani gorogkaland.com blog folytatása, amelyik az első és akkoriban egyetlen magyar nyelvű, görög témájú blog volt és valamikor 2000-ben kezdtem. A gorogkaland-ból kivált az eviasziget.hu valamint a gorogkonyha.com, ez utóbbi 2020 novemberétől ismét visszakerült eredeti helyére, a bloggerre és eredeti nevén érhető el: gorogklonyha.blogspot.com néven, miután úgy döntöttem, nem szeretnék többet a domain névért fizetni, mert ebből többet nem fogok tudni kihozni, ilyen olyan okok miatt. 

Valamikor így gondoltam: 
A jelen blogommal szeretném, hogy:
* felhívjam a figyelmet a görög konyha egészségkímélő receptjeire, rádöbbentsem az embereket arra, nem szükséges mindennap húst enni, ahhoz hogy jól lakjunk, vagy hogy jól érezzük magunkat.
* a magyar olvasók mint érdekességet, megismerjék a rengeteg hagyományos görög ételt , melyek alapja mind az olívaolaj.
* megtaláljam vagy megteremtsem a kapcsolatot ott ahol lehet, a magyar és görög konyha között 
* segítsek azoknak, akik szeretnék tudni, mikor nyáron idelátogatnak, mi kerül az asztalukra 
*Ez nem jelenti azt, hogy a blogban néha ne szerepelnének "idegen" receptek is. Ezt manapság nem is lehet elkerülni, hisz a globalizált világ és az élelmiszerek nagy részének nagyüzemi előállítása összemossa a különböző konyhák jellegzetességeit is. 

Manapság már inkább csak saját magam szórakoztatására írok és azért, mert igaziból ez a recepteskönyvem, itt keresem a receptjeim, hisz nincsenek egy füzetbe leírva. Azért az előbbiek ellenére, mindenkinek jó barangolást kívánok receptjeim, írásaim között és sikeres próbálkozásokat! ..és nem utolsósorban.. Kérlek, ha valamit "elviszel" tedd azt a jóérzés keretein belül, bejegyzésed alatt jelölj meg mint forrást! 

Köszönöm! Ágni/Ágnes vagy Ági, ahogy neked tetszik, nekem már az is természetes, hogy a nevemet mindkét nyelven hallom :) 

We write to taste life twice...once in the moment and in introspection. ~ Anais Nin

Falusi birodalmamban :)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..