Skip to main content

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás
A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit. A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).


Hozzávalók:
  • 3 padlizsán
  • 3 piros, hosszúkás paprika ("florinis" típusú Görögországban)
  • 3 érett paradicsom
  • kb. 2 marék morzsolt feta
  • kb. 2 marék reszelt sárgasajt, lehetőleg füstölt

Elkészítés:

A padlizsánokat meghámozom, nagyobb kockákra vágom, besózom és félreteszem 1/2 vagy 1 órára. A paprikákat keresztbe csíkokra vágom. A paradicsomokat beteszem forró vízbe pár percre, hogy könnyen lehámozzam a héjukat. Ezután kis darabokra vágom, kockázom.
A padlizsánról leitatom a levet, kisütöm a kockákat olívaolajban (vigyázok, ne süljenek nagyon meg!) és konyhai papírra szedem. A paprikaszeleteket is olajban kisütöm, majd rájuk zúdítom a paradicsomkockákat , kissé megsózom és hagyom kicsit összerotyogni, hogy a levéből kissé elpárologjon. Ezután tűzálló tálba alól egy rétegbe leterítem a  padlizsánokat, a padlizsánra jöna  paprikás-paradicsomos réteg, erre a feta és legfelül a sárgasajt egyenletesen elosztva. Ha van itthon apróra vágott petrezselymet is teszek a sajtréteg alá.
Beteszem a  forró sütőbe és addig hagyom, amíg a sajt szépen ráolvad az ételre.

Comments

Anonymous said…
Kedves Ágni! Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, sok receptedet ki fogom próbálni. Idén voltam először Görögországban, de már hiányoznak az ottani ízek :)
További szép napot, Timi

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..