Apu és a babgulyás |
A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit. A bujurdi többféle lehet, a legismertebb a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).
Hozzávalók:
- 3 padlizsán
- 3 piros, hosszúkás paprika ("florinis" típusú Görögországban)
- 3 érett paradicsom
- kb. 2 marék morzsolt feta
- kb. 2 marék reszelt sárgasajt, lehetőleg füstölt
Elkészítés:
A padlizsánokat meghámozom, nagyobb kockákra vágom, besózom és félreteszem 1/2 vagy 1 órára. A paprikákat keresztbe csíkokra vágom. A paradicsomokat beteszem forró vízbe pár percre, hogy könnyen lehámozzam a héjukat. Ezután kis darabokra vágom, kockázom.
A padlizsánról leitatom a levet, kisütöm a kockákat olívaolajban (vigyázok, ne süljenek nagyon meg!) és konyhai papírra szedem. A paprikaszeleteket is olajban kisütöm, majd rájuk zúdítom a paradicsomkockákat , kissé megsózom és hagyom kicsit összerotyogni, hogy a levéből kissé elpárologjon. Ezután tűzálló tálba alól egy rétegbe leterítem a padlizsánokat, a padlizsánra jöna paprikás-paradicsomos réteg, erre a feta és legfelül a sárgasajt egyenletesen elosztva. Ha van itthon apróra vágott petrezselymet is teszek a sajtréteg alá.
Beteszem a forró sütőbe és addig hagyom, amíg a sajt szépen ráolvad az ételre.
Comments
További szép napot, Timi