Skip to main content

Pitákhoz való lapok készítése képekben

A piták tulajdonképpen rétesek, csak a lapokat másképpen töltik, mint a magyar rétesek esetében.

Sokkal inkább főételként fogyasztják őket mint édességként, ezért több a sós pita mint az édes. A pitákat általában nem csavarják fel mint a magyar réteseket hanem a lapok között bőségesen megkenik olívaolajjal majd 3-4 lapot alulra helyeznek, rá a tölteléket és 3-4 lapot felülre. A csavart réteseket általában csigamódra körbe körbe fektetik a tepsiben. A piták kedvelt kiegészítői szoktak lenni egy-egy ünnepi asztalnak, laktatóak és napokig elállnak. Inkább langyosan és hidegen fogyasztják őket.

Az én alaptésztám

A lentiekben meghagyom az eredeti alaptésztám, amit kb 10 éve jegyeztem le és a mértékegység a csésze, de kiegészítem a mostani alapreceptem.

Jelenlegi alaptésztám (2020 tele)
a legnagyobb tepsimhez
800 gr mindenhez jó kék Alatini liszt
2 kk só
4 lk olívaolaj
2 lk ecet
400 ml langyos víz
a fentiekből 4+4 lapot nyújtok

Régebben így készítettem:

4 csésze (500 gr) kenyérliszt amit a malomból veszek
1,5 kiskanál só
4 kanál olívaolaj
2 kanál ecet
1-1,5 csésze langyos víz vagy 2 felvert tojás és 1/2 pohár víz (vízből amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy jól nyújtható, nem túl puha tésztát kapjunk!)
liszt a nyújtáshoz

Kiegészíteném a mostani, érettebb gondolataimmal: a malomból vásárolt liszt remek kenyérnek, de lapokat nyújtani belőle elég nehézkes, inkább ajánlom a boltban vásárolható lisztet, én az Alatinit használom, a kéket, a mindenre használatosat. 

Elkészítés:

Átszitáljuk a lisztet egy dagasztó tálba, beleteszünk minden hozzávalót. Összedolgozzuk és addig gyúrjuk amíg feszes de puha, sima tészta lesz belőle. Letakarjuk és félretesszük amíg elkészítjük a tölteléket, de akár rögtön is nekiállhatunk a  nyújtásnak. Mivel nem élesztős tészta, de nem is omlós, a pihentetés nem tesz semmit hozzá a tészta állagához, illetve annyit figyeltem meg, hogy könyebben lehet nyújtani azt a tésztát amit kicsit állni hagytunk.


Az összegyúrt tésztát 8 egyenlő nagyságú és súlyú darabra vágom (nem méricskélek, szemmel saccolok). Ezek után jöhet a nyújtás. Amíg egy-egy darabot kinyújtok, a többit a dagasztótálban, letakarva hagyom, nem szabad a tészta felületének kinyújtatlan állapotban kiszáradnia.

Kezdődhet a nyújtás..
Alaposan lisztezzük a nyújtódeszkát, így az elején nagyon könnyen megy.
Ha nem fukarkodunk a liszttel és vigyázunk, a tészta ne ragadjon a nyújtódeszkához vagy az asztallaphoz, akkor eddig a nagyságig egészen könnyen kinyújtjuk a lapot.
Addig kell nyújtani, amíg nagyon vékony lesz és főleg, amíg nem szakad. Ha egy-két helyen beszakad és lyukas lesz, az majd a sülés közben összeragad, csak ne legyen nagy a szakadás, ami elrontsa az egész lap formáját.
Amikor a lap elegendően vékony, majdnem átlátszó. A legprofibb munkát akkor végzem, amikor elég időm és türelmem van ahhoz, hogy a kész lapokat tiszta abroszra tegyem, mindegyiket letakarjam tiszta konyharuhával vagy kisebb abrosszal és így összegyűjtsem a 8 lapot. Ehhez sok hely kell és sok tiszta ruha, ami utána mehet a szennyesbe, ezért inkább egyenesen pakolom őket a tepsibe, egyenként megolajozva mindegyiket, amíg lekerül mind a 4 lap. A képen látható nyújtófa (sírítő) nem pitalap nyújtáshoz való, túl kicsi hozzá. A görög asszonyoknak van egy ennél 3szor hosszabb és vékonyabb erre való nyújtófájuk, én ahányszor veszek egyet, a fiam elkobozza a játékához, így folyton anélkül maradok. Ha majd egyszer meglesz, újítom a képeket mert van egy nagyon jellegzetes pitanyújtó mozdulat, amit csak azzal lehet jól csinálni.

Még mielőtt az első lap nyújtásához fognánk, jó ha kikenjük a tepsit olajjal alaposan,a  széleit is. Ehhez sokkal jobb egy mezei mázolóecsetet beszerezni, mint a kis vékony konyhai ecsetekkel kínlódni.
Jöhet az első lap.
Ne fukarkodjunk a nyújtással, jobb ha nagyobb a lap, mintha nem elég nagy az átmérője!
Vigyázva, hogy ne szakítsuk be, megkenegetjük olívaolajjal. Ez a lap nagyobb kellett volna legyen ahhoz, hogy kényelmesen kenegessem és szépen beterítsem a tepsi aljába.
Mikor kész beszórjuk zabpehellyel (quacker). Ez egy szép nagy lap, amivel könnyen lehet bánni.
Erre mehet a töltelék (a képen pulykahúsos töltelék).
A töltelékre az előbb leírt módon, egymás között megolajozva mindegyiket, leterítem a  következő 4 lapot.


A legfölső lapot is szépen megkenegetem olívaolajjal majd levágom konyhaollóval  a széleket, behajtogatom és bevágom a szeleteket, úgy, hogy csak a felső lapokat vágjam át.

Kevés vizet fröcskölök a felső lapra, majd megszórom szezámmaggal ha van itthon.

180-190 fokos elektromos sütőben, alsó rácson szép pirosra sütöm kb. 1 óra alatt.

TANÁCS:
A pita akkor igazi, ha ropogós a teteje és az alja, mely nincs "elázva". Ehhez nagyon fontos hogy az alsó lap is jól megsüljön, ezért kell a pitát az alsó rácson sütni. Mielőtt végleg kivesszük, megnézhetjük egy lapáttal óvatosan felemelve az alsó lapot hogy megvan-e sülve. Ha nagyon forró sütőben sütjük akkor megtörténhet hogy megpirulnak a lapok de belül a tészta sületlen marad.

A pitánkat a sütőben felgyülemlett gőz is eláztathatja. Ezért mikor a pita kész van rögtön  ki kell venni a sütőből és addig kell fedetlenül hagyni az asztalon amíg teljesen kihűl. Akár egy kendővel való letakarás is a felső lap megpuhulását jelentheti, mert akadályozza a pitából felszabaduló gőzök gyors távozását. Ezért fontos a tiszta, légymentesített konyha mikor nekifogunk pitakészítésnek! A sikerhez a zavartalan munka is elengedhetetlen, ne akkor fogjunk neki, mikor a család körülöttünk sürög-forog!

Miután teljesen kihűlt, letakarom tiszta konyharuhával és másnapig a hideg konyhában, szabad felületen hagyom, így másnap is ropogós a teteje. Persze ehhez megint csak az szükséges, hogy a konyhánk teljesen rovarmentes legyen, szerencse nálunk nincsen hangya sem, így bármit kint lehet hagyni.

A pitalapokat mirelit réteslapokkal lehet helyettesíteni, de az eredmény nem ugyanaz.

Comments

Zsuzsanna said…
Nagyon jó leírás, mint a többi is a blogodban!
Agni said…
Köszi, köszi:)
Iris said…
This is fantastic!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..