Skip to main content

Tiramisu 2

Az eredeti tiramisu receptem is fent van a BLOG-ban, most viszont kicsit másképpen alakítottam ezt a finomságot. Nem akartam tojást tenni bele, ezért a következőképpen készítettem:








Hozzávalók:
  • 24 db 10 cm hosszúságú piskóta (Savoiardi Ladyfingers keksz), 2x12 darabos csomag
  • 13x21 cm téglalap alakú magas üvegtál (az ideális olyan tál lenne ami pont olyan széles mint a piskóták, lehet ilyet kapni tiramisu tál néven a konyhás butikokban)
  • áztató lé
  • krém
  • kakaópor behinteni a tetejét
Áztató lé:
  • 1 pohár víz
  • 1 kanál porcukor
  • 1 kanál instant nesskávé
  • konyak ízlés szt.
Krém:
  • 2x200 ml tejszín
  • 2x200 gr mascarpone vagy ilyen típusú krémsajt
  • 2 csésze porcukor
A krémhez először felverem a tejszínt, majd belemixelem a porcukrot és a krémsajtot. A piskótákat megforgatom az áztató lében, majd egymás mellé helyezem őket a tálba. Miután az első réteg piskóta fedi a tál alját, teszek egy réteg krémet. Erre megint egy réteg piskóta jön, majd krém. A legfelső réteg krémre jó vastag kakaóréteget szitálok.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..