Skip to main content

Fetás kenyér (Τυρόψωμο με φέτα)

Ahogy a másik beírásomban említettem, megint nagyon összegyűlt a család és egy ideig így is leszünk. Nem részletezem (aki ismer, úgyis tudja a pontos felállást), de 3 nagy darab férfi, 1 darab 13 éves fiú és én alkotjuk a csapatot, el lehet képzelni a  napi teendőimet, főleg ami a konyhát illeti. Ahogy elmosogatok, már azon járhat az eszem, mi legyen a következő.. De nincs baj, ha eszik a főztöm. Ami a kicsi esetében nem egy egyszerű dolog. Tegnap babgulyás volt görögösen, amit most nem írok le, de leírom a melléje készített fetás kenyerem, mert nagyon finom és nagyon laktató. Ma is abból szeltünk az ebédhez és még mindig nagyon finom, másnapossága ellenére is.
A kenyérhez kell készíteni egy kezdő kenyértésztát, majd azt feldúsítva lesz meg a  végleges tészta.


A kezdő tésztához valók:
  • 700 gr finomliszt (én ennek egy részét kenyérliszttel helyettesítettem)
  • 2 tasak vagy 3-4 kiskanál száraz élesztő (ha csak finom lisztből készül, elég a 3 kiskanál)
  • 1 1/2 kiskanál só
  • 2 enyhén felvert tojás
  • 1/2 kiskanál bors
  • 1 kanál olívaolaj
A fentieket annyi langyos vízzel összegyúrom, hogy rugalmas kenyértésztát kapjak (nekem kb. 1 csésze vizet vett fel), majd a rugalmas labdát belehelyezem egy kelesztőedénybe, letakarom és duplájára kelesztem. Én a kandalló mellé tettem és 1 óra múlva szép nagy volt, szét is repedt a tetején. Akinek van gyúró/kelesztőedénye, annál könnyebb dolga lesz.

A végleges tésztához a következők szükségesek még:
  • 1 csésze vaj+olívaolaj fele-felében
  • 1 leveseskanál édeskömény 
  • kb. 3 csésze liszt
  • 750 gr feta, minél pikánsabb annál jobb, morzsolva vagy villával összetörve 
  • kevés olívaolaj a végső kenegetéshez
 
Az első lépésben megkelesztett tésztát összegyúrom, majd a közepébe lyukat nyomok az öklömmel. Teszek egy adagot a kiegészítő hozzávalókból, összegyúrom, majd megint lyukat nyomok a közepébe, megint teszek édes köménymagot, lisztet, vajat, összegyúrom és ezt addig teszem, amíg elfogy a vajas olaj, a mag és a feta és megint egy rugalmas tésztát kapok. Valószínűleg felveszi mind a 3 csésze lisztet is, de a lisztet vigyázva adagoljuk, csak a többi hozzávalóval együtt, hogy segítse azoknak a tésztába olvadását. Ehhez a munkához türelem szükségeltetik, nem szabad sietni és szép lassú mozdulatokkal kell a tésztával bánni.
Miután megvan a fetás tészta, egy kb. 28-35 cm-s téglalap alakú tepsibe teszem (vagy lehet 32-34 cm átmérőjű kerek tepsi), szépen egyenletesen belelapogatom és megint letakarva duplájára kelesztem. Be lehet vágni a tetejét kockásra, ahogyan én tettem. A tetejét bekenem olívaolajjal és vizet fröcskölök rá. Lehet szórni rá szezámmagot is, én nem tettem, elég a benne lévő édeskömény ízesítésnek. Kb. 50-60 percig kell sütni előmelegített, közepesen meleg sütőben (nálam 180 fokos elektromos sütő).
nagy sikert aratott melegen is, hidegen is:)

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..