Megint pita:) megint többen összegyűltünk a családból az utóbbi napokban, így hát közkívánatra megint pita lett tegnap. Most a hagyományos tiropita-t készítettem, melyet már egyszer leírtam itt, de azóta sokkal profibban kiegészítettem a pita alapreceptem leírását.
Most annyit változtattam az alaprecepten, hogy a 4 csésze lisztből egyik finomliszt lett. Hihetetlen, mennyire megváltoztatta a lapok állagát, igaz ezt csak én érzékelem igazán, aki készítem. A lapok ropogósak lettek, de sokkal könnyebben lehetett őket nyújtani, nem szakadtak olyan könnyen és így vékonyabbak lettek. Úgyhogy ezt a változtatást megtartom, ki fogom egészíteni az alaprecept leírást is ezzel a megjegyzéssel.
A töltelék nagyon egyszerű: az eredeti recept szerint fél kg fetasajt kell bele, de tapasztalatom szerint akkor finom, ha többféle sajt kerül bele. Én most az 500 gr sajtcsomagot feta-ból, anthotiro-ból (tehéntúró jellegű, sótalan túró) és sárga Kerrygold sajtból állítottam össze. A sárga sajtot a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem, a többi sajtot/túrót villával összetörtem. Még jött hozzá:
- 1 kiskanál só (ha csak feta, akkor nem kell só!)
- 6 enyhén felvert tojás
- annyi tej (kb. 500 ml), hogy folyós masszát kapjunk
- kiskanál bors
Comments