Skip to main content

Pulykahúsos pita

Most joggal mondhatjátok, mi a szösznek kellett nekem megint pitát nyújtani, rögtön ünnepek után? Merthogy valóban az ünnepek utáni héten készítettem ezt a finomságot. A válaszom erre az, hogy azért, mert semmiképpen nem akart elfogyni 2 jó nagy darab pulykacomb.

A pulykahúst mi igaziból 2 formában elkészítve szeretjük: felvágottként és levesnek. A pulykaleves általában elmaradhatatlan velejárója a téli ünnepeknek, az idén is készült 2 nagy combból, amiket utána lesütöttem, de miután kihűltek és hideg sültté változtak, nem akartak fogyni.


Így arra gondoltam, pitába pakolom, elmajszoljuk ilyenformán. Ehhez a már ide beírt csirkehúsos pitareceptemet használtam fel és a lapok készítéséhez pedig a már részletesen leírt módszeremet.

Készítés közben némileg változtak az adagok, ezért most ide lejegyzem őket megint.



Hozzávalók:

5 hagyma apróra vágva
250-300 gr hús
400 gr-s paradicsomkonzerv felmixelve
fűszerek: só, bors, szegfűbors, egy fahéjrúdacska, piros paprika, csipet menta
4-5 nagyobb cikk fokhagyma
300 gr fetasajt
4-5 tojás


Elkészítés:

Először a húst leszedem a csontokról, majd mixerben apróra vágom. Olívaolajon üvegesítem a hagymát, ráteszem a húst, alaposan átforgatom, majd a feta-n és tojásokon kívül mindent hozzáadok. Addig rotyogtatom amíg lefő a leve, igaziból ez pár perc lenne, így általában kevés vizet is adok hozzá, hogy legyen annyi idő ami alatt a fűszerek kiadják illatukat. Miután kész a fahéjrudat és szegfűborsot eltávolítom. Aki kimondottan nem szereti ezeket, ne tegyen bele, de vállalkozó kedvűeknek ajánlom, próbálják ki! Kellemesen fognak csalódni, a fahéj nem csak édességbe talál!
Ezután a tölteléket kihűtöm és utána belekeverem az enyhén felvert tojásokat és a darabokra morzsolt fetasajtot. Nagyon jól összekavarom, hogy  mindenhová egyenletesen jusson a  tojásból, másképpen a pita egyenetlenül fog itt-ott felnőni!
Elkészítem a réteslapokat és megtöltöm a töltelékkel a részletesen ITT leírt módon.
Miután kihűlt, szeletekre vágom és kiskuktám kezébe adom, lefotózom:)


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..