Skip to main content

Ünnepi eszem-iszom

Aki régóta olvas engem az interneten, tudja, hogy a görög családom szép nagy, így a legtöbb ünnep jó zajosan telt mindig. Akkor mindig nagyon fárasztó volt számomra, viszont utólag nagyon szép emlékek. Ahogy az idő telik és a gyerekek nőnek, úgy csitul az ünnepi zaj is, hisz elkerülhetetlenül szóródunk szét a nagyvilágban, úgy, mint a legtöbb család. Ilyenkor, a téli ünnepek alkalmával, évek óta bevezettem azt a szokást, hogy régi videófelvételeinket nézegessük.


Az utóbbi két évben már úgy teltek a téli ünnepeink, hogy a nagy fiaink nem lehettek velünk, de a sógornőm nagyfia sem, így tavaly is és tavalyelőtt is kinti vendéglőben volt az ünnepi vacsora. Nemcsak a fiúk hiánya miatt hoztuk ezt a döntést, de a többi nem a blogba való, a lényeg, hogy pihentető volt és kellemes. Az idén azonban erről szó sem lehetett, mert anyósom nem tud kimozdulni már a házból, így a szükség úgy hozta, náluk legyenek az ünnepi ebédek. Anyósom együtt lakik a sógornőmmel, aki szívből utálja a sütést főzést, csak muszájból csinálja, így dinamikusan kivettem részem az idei ( is..) ünnepi ételek készítéséből.

Az első ünnepi ebéd december 25-n volt és szokás szerint délután 4-kor ülhettünk asztalhoz. Sajnos ennél hamarabb sosem sikerül elkészülnie a háziasszonynak, eleinte rettenetesen bosszantott, mára már egy elfogadott és ismert szitu, amit sikeresen kezelünk, végülis egy korai vacsora és nem ebéd, így is készülünk hozzá.

Én a következőket készítettem: diós sütemény, körözöttel töltött paradicsomok és mézes disznósült.

A második menet január 1-n és január 2-n volt, második nap a maradékokat ettük, mert annyi maradt, mintha előző nap nem is ettünk volna.

Én a következőket készítettem: salate de beuf, sütőtök rétes és tiramisu. A salate de beuf annyira egyértelmű ünnepi erdélyi étel, hogy eszembe sem jutott soha lefotózni vagy beírni:) De egyszer csak beírom ezt is:)

Comments

garlutti said…
Hola, esta es mi primera visita a tu blog y me encantan tus recetas, me apasionan los dulces que haces; te invito a visitar mi blog. Saludos desde España Marimi.

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..