Skip to main content

Ünnepi eszem-iszom

Aki régóta olvas engem az interneten, tudja, hogy a görög családom szép nagy, így a legtöbb ünnep jó zajosan telt mindig. Akkor mindig nagyon fárasztó volt számomra, viszont utólag nagyon szép emlékek. Ahogy az idő telik és a gyerekek nőnek, úgy csitul az ünnepi zaj is, hisz elkerülhetetlenül szóródunk szét a nagyvilágban, úgy, mint a legtöbb család. Ilyenkor, a téli ünnepek alkalmával, évek óta bevezettem azt a szokást, hogy régi videófelvételeinket nézegessük.


Az utóbbi két évben már úgy teltek a téli ünnepeink, hogy a nagy fiaink nem lehettek velünk, de a sógornőm nagyfia sem, így tavaly is és tavalyelőtt is kinti vendéglőben volt az ünnepi vacsora. Nemcsak a fiúk hiánya miatt hoztuk ezt a döntést, de a többi nem a blogba való, a lényeg, hogy pihentető volt és kellemes. Az idén azonban erről szó sem lehetett, mert anyósom nem tud kimozdulni már a házból, így a szükség úgy hozta, náluk legyenek az ünnepi ebédek. Anyósom együtt lakik a sógornőmmel, aki szívből utálja a sütést főzést, csak muszájból csinálja, így dinamikusan kivettem részem az idei ( is..) ünnepi ételek készítéséből.

Az első ünnepi ebéd december 25-n volt és szokás szerint délután 4-kor ülhettünk asztalhoz. Sajnos ennél hamarabb sosem sikerül elkészülnie a háziasszonynak, eleinte rettenetesen bosszantott, mára már egy elfogadott és ismert szitu, amit sikeresen kezelünk, végülis egy korai vacsora és nem ebéd, így is készülünk hozzá.

Én a következőket készítettem: diós sütemény, körözöttel töltött paradicsomok és mézes disznósült.

A második menet január 1-n és január 2-n volt, második nap a maradékokat ettük, mert annyi maradt, mintha előző nap nem is ettünk volna.

Én a következőket készítettem: salate de beuf, sütőtök rétes és tiramisu. A salate de beuf annyira egyértelmű ünnepi erdélyi étel, hogy eszembe sem jutott soha lefotózni vagy beírni:) De egyszer csak beírom ezt is:)

Comments

garlutti said…
Hola, esta es mi primera visita a tu blog y me encantan tus recetas, me apasionan los dulces que haces; te invito a visitar mi blog. Saludos desde España Marimi.

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..