Skip to main content

Káposztás pita (Λαχανόπιτα)

...avagy káposztás rétes, de görögösen. A szokásos pita, ez alkalommal káposztával.

A lapok készítését, nyújtását ITT írtam le részletesen.






Töltelékhez valók:
  • kb. 1/2 közepesen nagy káposztának a sarvalt (julienre vágott) levelei
  • 1 v. 2 közepes póréhagyma fehér része karikára vágva
  • 2 nagyobb sárgarépa a reszelő nagy lyukú részén lereszelve
  • 1 kisebb zellergumó reszelve vagy 2 maréknyi zöld zeller apróra vágva
  • kb. 1 csésze villával apróra tört fetasajt
  • 1/2 csésze sárga sajt reszelve (én a Kerrygold fajtát szoktam használni, hogy ne legyen nyúlós ha melegen fogyasztjuk, de se összeragadt massza, ha hidegen)
  • 3 enyhén felvert tojás
  • só, jó sok bors
 
Elkészítés:

Egy nagyobb fazékba 1/2 teásbögre vízzel megpárolom a káposztaleveleket, a póréhagymát, répát és zellert. Mikor minden megpuhult, szűrőbe teszem és kiviszem a balkonra letakarva, hadd hűljön és csorogjon le a leve.
Időközben elkészítem a lapokat.
Mikor a tölteléknek való legalább langyosra hűlt és kicsorgott a leve, hozzáteszem a sajtokat, az enyhén felvert tojásokat és jó bőven borsot. Alaposan összekeverem, úgy, hogy biztos lehessek abban, a tojás mindenhol egyenletesen jelen van és nem puffasztja fel csak helyenként a pitámat. Ekkor összeállítom a pitát az alapreceptben leírt módon és kisütöm.

    Comments

    Popular posts from this blog

    Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

    No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

    Bujurdi (Μπουγιουρντί)

    Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

    Kecskesült

    Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..