Skip to main content

Pitákhoz való lapok készítése képekben

A piták tulajdonképpen rétesek, csak a lapokat másképpen töltik, mint a magyar rétesek esetében.

Sokkal inkább főételként fogyasztják őket mint édességként, ezért több a sós pita mint az édes. A pitákat általában nem csavarják fel mint a magyar réteseket hanem a lapok között bőségesen megkenik olívaolajjal majd 3-4 lapot alulra helyeznek, rá a tölteléket és 3-4 lapot felülre. A csavart réteseket általában csigamódra körbe körbe fektetik a tepsiben. A piták kedvelt kiegészítői szoktak lenni egy-egy ünnepi asztalnak, laktatóak és napokig elállnak. Inkább langyosan és hidegen fogyasztják őket.

Az én alaptésztám

A lentiekben meghagyom az eredeti alaptésztám, amit kb 10 éve jegyeztem le és a mértékegység a csésze, de kiegészítem a mostani alapreceptem.

Jelenlegi alaptésztám (2020 tele)
a legnagyobb tepsimhez
800 gr mindenhez jó kék Alatini liszt
2 kk só
4 lk olívaolaj
2 lk ecet
400 ml langyos víz
a fentiekből 4+4 lapot nyújtok

Régebben így készítettem:

4 csésze (500 gr) kenyérliszt amit a malomból veszek
1,5 kiskanál só
4 kanál olívaolaj
2 kanál ecet
1-1,5 csésze langyos víz vagy 2 felvert tojás és 1/2 pohár víz (vízből amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy jól nyújtható, nem túl puha tésztát kapjunk!)
liszt a nyújtáshoz

Kiegészíteném a mostani, érettebb gondolataimmal: a malomból vásárolt liszt remek kenyérnek, de lapokat nyújtani belőle elég nehézkes, inkább ajánlom a boltban vásárolható lisztet, én az Alatinit használom, a kéket, a mindenre használatosat. 

Elkészítés:

Átszitáljuk a lisztet egy dagasztó tálba, beleteszünk minden hozzávalót. Összedolgozzuk és addig gyúrjuk amíg feszes de puha, sima tészta lesz belőle. Letakarjuk és félretesszük amíg elkészítjük a tölteléket, de akár rögtön is nekiállhatunk a  nyújtásnak. Mivel nem élesztős tészta, de nem is omlós, a pihentetés nem tesz semmit hozzá a tészta állagához, illetve annyit figyeltem meg, hogy könyebben lehet nyújtani azt a tésztát amit kicsit állni hagytunk.


Az összegyúrt tésztát 8 egyenlő nagyságú és súlyú darabra vágom (nem méricskélek, szemmel saccolok). Ezek után jöhet a nyújtás. Amíg egy-egy darabot kinyújtok, a többit a dagasztótálban, letakarva hagyom, nem szabad a tészta felületének kinyújtatlan állapotban kiszáradnia.

Kezdődhet a nyújtás..
Alaposan lisztezzük a nyújtódeszkát, így az elején nagyon könnyen megy.
Ha nem fukarkodunk a liszttel és vigyázunk, a tészta ne ragadjon a nyújtódeszkához vagy az asztallaphoz, akkor eddig a nagyságig egészen könnyen kinyújtjuk a lapot.
Addig kell nyújtani, amíg nagyon vékony lesz és főleg, amíg nem szakad. Ha egy-két helyen beszakad és lyukas lesz, az majd a sülés közben összeragad, csak ne legyen nagy a szakadás, ami elrontsa az egész lap formáját.
Amikor a lap elegendően vékony, majdnem átlátszó. A legprofibb munkát akkor végzem, amikor elég időm és türelmem van ahhoz, hogy a kész lapokat tiszta abroszra tegyem, mindegyiket letakarjam tiszta konyharuhával vagy kisebb abrosszal és így összegyűjtsem a 8 lapot. Ehhez sok hely kell és sok tiszta ruha, ami utána mehet a szennyesbe, ezért inkább egyenesen pakolom őket a tepsibe, egyenként megolajozva mindegyiket, amíg lekerül mind a 4 lap. A képen látható nyújtófa (sírítő) nem pitalap nyújtáshoz való, túl kicsi hozzá. A görög asszonyoknak van egy ennél 3szor hosszabb és vékonyabb erre való nyújtófájuk, én ahányszor veszek egyet, a fiam elkobozza a játékához, így folyton anélkül maradok. Ha majd egyszer meglesz, újítom a képeket mert van egy nagyon jellegzetes pitanyújtó mozdulat, amit csak azzal lehet jól csinálni.

Még mielőtt az első lap nyújtásához fognánk, jó ha kikenjük a tepsit olajjal alaposan,a  széleit is. Ehhez sokkal jobb egy mezei mázolóecsetet beszerezni, mint a kis vékony konyhai ecsetekkel kínlódni.
Jöhet az első lap.
Ne fukarkodjunk a nyújtással, jobb ha nagyobb a lap, mintha nem elég nagy az átmérője!
Vigyázva, hogy ne szakítsuk be, megkenegetjük olívaolajjal. Ez a lap nagyobb kellett volna legyen ahhoz, hogy kényelmesen kenegessem és szépen beterítsem a tepsi aljába.
Mikor kész beszórjuk zabpehellyel (quacker). Ez egy szép nagy lap, amivel könnyen lehet bánni.
Erre mehet a töltelék (a képen pulykahúsos töltelék).
A töltelékre az előbb leírt módon, egymás között megolajozva mindegyiket, leterítem a  következő 4 lapot.


A legfölső lapot is szépen megkenegetem olívaolajjal majd levágom konyhaollóval  a széleket, behajtogatom és bevágom a szeleteket, úgy, hogy csak a felső lapokat vágjam át.

Kevés vizet fröcskölök a felső lapra, majd megszórom szezámmaggal ha van itthon.

180-190 fokos elektromos sütőben, alsó rácson szép pirosra sütöm kb. 1 óra alatt.

TANÁCS:
A pita akkor igazi, ha ropogós a teteje és az alja, mely nincs "elázva". Ehhez nagyon fontos hogy az alsó lap is jól megsüljön, ezért kell a pitát az alsó rácson sütni. Mielőtt végleg kivesszük, megnézhetjük egy lapáttal óvatosan felemelve az alsó lapot hogy megvan-e sülve. Ha nagyon forró sütőben sütjük akkor megtörténhet hogy megpirulnak a lapok de belül a tészta sületlen marad.

A pitánkat a sütőben felgyülemlett gőz is eláztathatja. Ezért mikor a pita kész van rögtön  ki kell venni a sütőből és addig kell fedetlenül hagyni az asztalon amíg teljesen kihűl. Akár egy kendővel való letakarás is a felső lap megpuhulását jelentheti, mert akadályozza a pitából felszabaduló gőzök gyors távozását. Ezért fontos a tiszta, légymentesített konyha mikor nekifogunk pitakészítésnek! A sikerhez a zavartalan munka is elengedhetetlen, ne akkor fogjunk neki, mikor a család körülöttünk sürög-forog!

Miután teljesen kihűlt, letakarom tiszta konyharuhával és másnapig a hideg konyhában, szabad felületen hagyom, így másnap is ropogós a teteje. Persze ehhez megint csak az szükséges, hogy a konyhánk teljesen rovarmentes legyen, szerencse nálunk nincsen hangya sem, így bármit kint lehet hagyni.

A pitalapokat mirelit réteslapokkal lehet helyettesíteni, de az eredmény nem ugyanaz.

Comments

Zsuzsanna said…
Nagyon jó leírás, mint a többi is a blogodban!
Agni said…
Köszi, köszi:)
Iris said…
This is fantastic!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..