Skip to main content

Foundraising - egyesületi "közétkeztetési" akcióink

A Limni-beli Néptánc Egyesület, ahol én is tevékenykedem, legjobb periódusát éli minden augusztusban. Augusztus 1-15 között kerül megrendezésre a helyi fesztivál, melynek az egyesület egyik szervező tagja. A fesztivál ideje alatt rengeteg a görög turista, ugye ez a hely kimondottan a fővárosi görögök nyaralóhelye, idegenek csak elvétve vannak. Ebben a rövidke, de annál nyüzsgősebb periódusban rendezi meg az egyesületünk minden évben a pénzfelhajtó akcióit, ami nem más, mint főzicske és eladás. Az egyesület tagjai sütnek, főznek, majd eladják az elkészített étkeket. E célból felállítjuk a kis faházat a főtéren és a helyi urak meg a környező kereskedők beleegyezésével mehet a vásár. Eleinte egy ilyen akció volt nyaranta, mostmár 4 estet rendezünk. Az egyesület aktívabb, profibb, többet utazik, több anyagiakra van szükség, többet kell dolgozni az ügyön. 
Az idén a következő esteket rendeztük és bonyolítottuk le nagy sikerrel:

* augusztus 2- pita est. 

Ezen az esten mindenki sós pitákat, vagyis görög réteseket készített. Volt itt túrós-, gombás-, cukkinis-, sajtos rétes, de szép számmal kevert sós sütemények, még pizza cake is. Szép nagy szeleteket árultunk 2 eur/darabja árban. Én egy olyan fetás pitát készítettem, melynek a töltelékébe egy apróra vágott kápia paprikát tettem, ez szép színt és pikáns ízt adott neki. Általában ÍGY  készítem.











* augusztus 6 - hekk est.

Ha a pitákat imádják a görögök, akkor a hekket "skordalia"-val istenítik. ITT írtam le, hogyan készítem én a hekk-krokettet és ITT hogyan készítem a skordalia-t. A kettő együtt isteni! A hekkes est is természetesen fergeteges sikerrel járt :) Egyszer-használatos műanyag edénykékben adtuk az adagokat, 4 eur/adag árban. Egyszerűen sosem volt elég, mindig valaki várt az újabb kisült adagra. 20 kiló halból készült a sok krokett, de ha duplája lett volna, az is elfogyott volna!








augusztus 8- loukoumades est.

Hát ha a magyarnak palacsinta,a  görögnek loukoumades. Illatos, forró kis fánkocskák, olajban kisütve és leöntve mézes sziruppal, beszórva fahéjjal. Mennyei!
Talán ez volt a legsikeresebb akció, minden évben az. Minden évben emeljük az adagot és sosem elég. Az idősebb egyesület tagok ismét csak a téren felálított gáz-tűzhelynél sütötték folyamatosan a fánkocskákat. Hihetetlen sor volt ! hiányzik Limniből egy kis fánk- vagy palacsinta-sütőde.
A fánkocskák készítését ITT írtam le.




augusztus 12- "édes" est.

..és végül az utolsó akció: az édességes est. Volt itt minden, édes-piták, édes-kevertek, de legnagyobb sikert a görögdinnye pita és a fahéjas fordított almás cake aratták. Az én süteményem egy citromos szirupos kavart volt, a hagyományos "szamali". ITT írtam le a receptjét.
Külön érdekesség volt, hogy az almás, amelyik elsőre fogyott el, az idős tánctanárunk műve volt, aki 80 felett jár! Egy fantasztikusan aktív és kreatív ember, aki sosem marad ki semmiből.



A hamar elkelt almás sütemény

Előtérben mandulával leszórva a görögdinnye-sütemény

A nagy fekete tepsiben, kókuszreszelékkel leszórva az én szirupos szamalim

Andreas tanár bácsink a háttérben






Végül, a tény, hogy én nem nagyon vagyok látható a képeken, nem azt jelenti, hogy lazsáltam :) Éppen ellenkezőleg, nemcsak főzök és árulok, de folyamatosan fényképezek és szerkesztem az egyesület honlapját is, szóval a látszat csal! :)

Jövőre is újra ugyanígy itt!



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..