Skip to main content

Augusztus 15 - "Panaja" avagy Boldogasszony ünnep

Ez a beírás nem csak ételről szól és nem csak az evésnek lesz szentelve. Ezekben a napokban több olyan dolog is történt, ami azzal van kapcsolatban, mennyire fognak össze az emberek a bajban vagy a szórakozásban, jólétben, és mennyire segítik egymást a családtagok, ha a sors úgy hozza, hogy szükség van segítségre. Tapasztalhattam jót is és rosszat is. Megtapasztalhattam a  tékozló fiú meséjét, mely a szívembe markolt, de megtapasztalhattam a  szép Hófehérkéét is, aki elveszítette hercegét és a mostoha emiatt már nem lesz mostoha. Nem vagyok már fiatal, és egyet biztosan tudok tapasztalatból: a dolgok előbb utóbb a helyükre kerülnek, így vagy úgy, csak ki kell-, ki kell bírni, kivárni a  végét a mesének... Kívánom Hófehérkének, legyen erős, a  tékozló fiúnak pedig, térjen észhez amíg van rá idő.


Augusztus15 - a pánhellén összefogás egyik kilométerköve, a legjelentősebb vallási ünnep a Húsvét és Karácsony után. A Maria-k, Deszpina-k, Panajotisz-ok és Panajota-k napja. Nemzeti összefogás és ami ezzel jár: nemzeti evés-ivás. Még annak is, akinek erre nincs. Mert a görög összefog a bajban és a vallás ünnepeken. Nincs település, nincs erdő Mária templom nélkül. Mindegyik ünnepel. Reggeli mise után pedig minden jelenlévő kap a kondérokban főtt ízletes ételből, melyhez a hozzávalókat mindig ingyenes felajánlásokból kerítik ki. Ha péntekre esik a búcsú, akkor csak hüvelyesek szerepelnek a közös asztalon, ha pedig szombat-vasárnap, mint most, hús tésztával. Mindenki viheti a kis edényét, melyet csordulásig megtöltenek az illatozó étellel. Mindenki visz még valamit, amivel megkínálja a körülötte lévőket. 

Ami minket illet, fel voltunk úgy szerelkezve, hogy még kávét is főztünk utána, a sütemény pedig a szomszéd asztal egyik ünnepeltjétől került a mi asztalunkra. A kis-templom olyan 900 m-s tengerszint fölötti magasságban van, így a napsütés ellenére még borzongtunk is a hegyi levegőn. A tenger a pára miatt csak akkor lett fényképezhető, mikor már jóval lennebb jártunk a visszaúton. A többit hagyom, meséljék el a  képek.
















Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..