Skip to main content

Rakott cékla (Παντζάρια με γλυκοπατάτα, αυγά και λουκάνικα στο φούρνο)

Valamelyik FB csoportban olvastam a rakott cékláról és igaziból be sem fejeztem a beírás olvasását, mert már tudtam én hogyan fogom elkészíteni. A rakottas dolgokat mindig is szerettem, a görög változatait pedig (muszaka, pasticció) még jobban.

Hozzávalók (4 adag):

* 10 kisebb céklagumó
* fél édesburgonya (hagyományos konyhában 3-4 krumpli)
* 5-6 tojás
* 1 (kb. 30 cm-s) kolbász
* maréknyi reszelt grójai sajt (vagy egyéb kemény sárga sajt)
* mandulatej, őrölt mandula (hagyományos konyhában liszttel behabart tej vagy tejföl)



Melegen szeletelve szétesik

Elkészítés:

A céklagumókat alaposan megmostam, majd kuktában majdnem teljesen puhára főztem őket. Kicsit hagytam kihűlni, majd lehúztam a héjukat és felkarikáztam őket. A tojásokat keményre főztem, hagytam kihűlni, megpucoltam majd felkarikáztam mindegyiket. Az édesburgonyát felkarikáztam, nem kell előre főzni mert nagyon hamar kész van. A kolbászt is felkarikáztam. A tepsi aljára annyi olívaolajat öntöttem, hogy mindenhová jusson. Rétegeztem: édesburgonya, cékla, tojás, kolbász, cékla, édesburgonya. Minden réteget nagyon keveset sóztam.
200 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a felső réteg édesburgonya pirulni kezdett.
Ekkor kivettem és a tetejére kentem a mandulatej, őrölt mandula és sajt keveréket. Visszatoltam és addig sütöttem, amíg a teteje szép piros lett. Melegen nagyon rosszul szeletelhető, hidegen viszont tökéletes a fotózáshoz :)
Nagyon finom lett :)








Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..