Skip to main content

Rakott cékla (Παντζάρια με γλυκοπατάτα, αυγά και λουκάνικα στο φούρνο)

Valamelyik FB csoportban olvastam a rakott cékláról és igaziból be sem fejeztem a beírás olvasását, mert már tudtam én hogyan fogom elkészíteni. A rakottas dolgokat mindig is szerettem, a görög változatait pedig (muszaka, pasticció) még jobban.

Hozzávalók (4 adag):

* 10 kisebb céklagumó
* fél édesburgonya (hagyományos konyhában 3-4 krumpli)
* 5-6 tojás
* 1 (kb. 30 cm-s) kolbász
* maréknyi reszelt grójai sajt (vagy egyéb kemény sárga sajt)
* mandulatej, őrölt mandula (hagyományos konyhában liszttel behabart tej vagy tejföl)



Melegen szeletelve szétesik

Elkészítés:

A céklagumókat alaposan megmostam, majd kuktában majdnem teljesen puhára főztem őket. Kicsit hagytam kihűlni, majd lehúztam a héjukat és felkarikáztam őket. A tojásokat keményre főztem, hagytam kihűlni, megpucoltam majd felkarikáztam mindegyiket. Az édesburgonyát felkarikáztam, nem kell előre főzni mert nagyon hamar kész van. A kolbászt is felkarikáztam. A tepsi aljára annyi olívaolajat öntöttem, hogy mindenhová jusson. Rétegeztem: édesburgonya, cékla, tojás, kolbász, cékla, édesburgonya. Minden réteget nagyon keveset sóztam.
200 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a felső réteg édesburgonya pirulni kezdett.
Ekkor kivettem és a tetejére kentem a mandulatej, őrölt mandula és sajt keveréket. Visszatoltam és addig sütöttem, amíg a teteje szép piros lett. Melegen nagyon rosszul szeletelhető, hidegen viszont tökéletes a fotózáshoz :)
Nagyon finom lett :)








Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..