Skip to main content

Vékonykaraj sárgarépával és zellergumóval

Ez most egy nagyon egyszerű dolog lesz, nézzétek el nekem, hogy le akarom jegyezni. A vékonykarajt eddig gyakorlatilag nem ettük, most viszont rájöttem, hogy remekül helyettesíti a sok félkész párizsit és társait. Megveszek hát egy nagyobb darabot, ami még befér a kuktámba. Besózom alaposan, beborsozom és megtűzdelem fokhagymával. Beleteszem a kuktába, alája fél borospohárnyi vízzel. Mellé teszek jó pár tisztított sárgarépát és pár darab zellergumót. Becsukom a kuktát, összefőzöm őket. Kb. fél óra múlva vigyázva kiveszem a gyökereket és egy tányéron hagyom őket kihűlni. Kihűlés után már nem mennek szét ha villával hozzáérünk. A húst készre főzöm (nagyon alacsony hőfokon nekem majdnem 2 óra alatt lett vajpuha).

Melegen a gyökerekkel tálalom, hidegen nagyon vékony szeletekre vágva a gyereknek vacsorára, szendvicsbe teszem. 
A kép nem a legszebb, de az étel finom volt :)


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..