Skip to main content

Görögös zöldbab és paleos kaja egy kuktában

A zöldbabról többször írtam (2007-ben és 2010-ben és 2011-ben bővebben) , hisz egy nagyon kedvelt görög egytálétel paradicsomosan. Igaziból én nagyon szeretem, de most ki van dobva az étrendemből. Nem akartam azonban sokat pepecselni, mert most vagyunk az év legmozgalmasabb periódusában, így sikerült hármunknak, háromfajta étrend szerinti ételt egy kuktában megfőzni :) 


Fiamnak és magamnak 2 csirkecombot megpirítottam olívaolajon (előtte sóztam, borsoztam és kicsit hagytam állni) és leraktam a kukta aljába, erre rázúdítottam az olívaolajon megüvegesített hagymát, majd ezekre a zöldbabot. A babra ráöntöttem 2-3 nagy, érett paradicsom levét (lereszeltem a húsukat, átpréseltem szitán, hogy a magok ne maradjanak benne), sóztam. Minderre rápakoltam sárgarépát, zellergumót, krumplikat, cukkiniket és egészben egy fél marék petrezselymet, sóztam, borsoztam. Kb. 20 percet főztem, a csirke megfőtt a paradicsomos olívás lében, a zöldségek fent megpárolódtak. Fiam csirkecombot evett csirkével, én csirkecombot párolt sárgarépával, zellerrel, cukkinivel, petrezselyemmel (ez utóbbit így nagyon szeretem egyben "legelni" ), férjem jó szaftos babot, krumlival és feta sajttal. Mindenki meg volt elégedve :)





Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..