Skip to main content

Citromos marhahús édesburgonyával

A citromos marhahús nagy kedvencünk. ITT van egy részletes leírás róla, hogyan készítem.
A mostaniban az érdekesség az édesburgonya volt. Édesburgonyából több fajtát lehet kapni, ide hozzánk általában azt a fajtát hozzák, melyet Magyarországon Asotthalmi 12-s batáta-ként ismernek a termelők. Ez kívül rózsaszínes-lilás, belül narancssárga húsú és nagyon édes. Az íze inkább semleges, mint valamire emlékeztető, de a krumplit pl. jól helyettesíti olyan konyhában, ahol azt nem fogyasztják. A termelők szt. gondos tárolást igényel, én nylon-zacskóban tartom a hűtőmben. 3 nagyobb darab hosszú időre elég, kiadós és rajtam kívül más nem szereti.
Amit még tudni kell róla, hogy sokkal hamarabb megvan, mint a hagyományos krumpli! Ehhez az ételhez hasábkrumpli formára felvágtam, majd forró olívaolajban (szűz olívaolajnak maxim 200 fok lehet a füstölési határértéke, nem szűz olívaolajnak 150! fok) kisütöttem. Nagyon hamar megvolt! Nekem ízlik :)
Sóban eltett uborkát ettem hozzá.






Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..