Skip to main content

Sült halak amarant salátával

Keresem, keresem az amarant-os bejegyzésem, de sehol nem találom. Nem tudom elhinni, hogy eddig nem írtam volna róla! Az amarant egyik legkedvesebb főtt salátánk.
De kezdjem az elejétől. 
Családom férfitagjai tegnap halászni jártak és sikeresen fogtak vagy 2 kg halat. Kisebb vörösdurbincs (λυθρίνη) és fattyúmakréla (σαφρίδι) lapultak az edény alján. Ugyan a durbincsok lehettek volna nagyobbak, de azért így sem dobtuk ki őket. 2 ebédre való jött haza 5 óra "munka" után. Ami a halakat illeti, másnapig úgy ahogy voltak eltettem őket a hűtőbe. Nem jó előre megpiszkálni őket és megtisztítani, csak ha mélyhűtőbe kerülnek. Ma délelőtt előszedtem őket és az udvaron megpucoltam a feszes testüket. Ezen a makrélafajtán alig van pikkely és szálka is alig van benne. A húsuk másnap is olyan feszes, mintha akkor fogták volna őket. A vörösdurbincs is jól bírja a hűtőt, ugyanolyan szépen nézett rám, min előző este. Benne viszont már jóval több a szálka. Minél kisebb a hal, annál több a szálka. A kisebb durbincsok és makrélák teste kissé már megpuhul az egy napi hűtőben való tartástól, a nagyobbak jobban bírják a gyűrődést. 

A friss fogás

Már tisztítva
A kopoltyú és belsőségek kivevése egy perc munka, azokkal a helyes mozdulatokkal, amelyeket pár éve ellestem egy halkereskedőtől. A sütnivaló halakat mindig alaposan megmosom, majd az üres belsejüket sózom, borsozom és oregano-zom, majd a bőrüket kívül is sózom, borsozom. Régen kísérleteztem különféle zöld füvekkel, melyekkel a halak hasát megpakoltam, de a családfőnek nem ízlik csak natúr, kevés szurokfűvel, így a dolgom is egyszerűbb lett. A sütésre való halakat mindig olívaolajon sütöm ki, az elektromos tűzhely 2-s fokán (amelyiken a 3-s a maximum). Ez az a hőfok, amit az olívaolaj is jól bír, de a halak sem sülnek meg túl hirtelen, a húsuk is át tud sülni. Régen búzalisztbe forgattam sütés előtt, most kukoricalisztbe, vagy semmibe. Mindig valamiféle salátával fogyasztjuk.


Sózva, borsozva, sütésre készen
Az amarant-saláta egyik nagy kedvencünk. Az amarant (görögül vlita - βλήτα) a disznóparéj vagy libatopfélék családjába tartozik és a Magyarországon mindenütt megtalálható gyomnövény nemesített változata. Dísznövényként is megtalálható, nagy, vörös, bókoló virágokkal. Ázsiában és Amerikában az amarant fajtákat a magok miatt termesztik. Tápláléknövénye volt az inkáknak, aztékoknak, mexikói népeknek Azt tartják róla, hogy Omega 3 zsírsavakban leggazdagabb növény! C-vitamin, E-vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok, szívglikozidok, glikozidok vannak benne.
Az Andokban ma kiwicha a neve, az aztékok huautli-nak nevezték, Jamaica-ban callaloo-ként ismerik és zöldségként fogyasztják, Dhivehi-ben a leveleket massaagu-nak hívják, a Maldivok-i diétás étrendben mas huni néven szerepelt. Az Ayurvedic gyógyászat gyógynövényként tartja számon és a Tanduliya szankszrit néven ismeri. A magjából készült lisztet kiválóan fel lehet használni a gluténmentes diétában, de a paleo étrendbe is néha belefér. Végül pedig a zöld növény, a görög főtt saláták egyik alapköve.



Mivel termesztett növény, de a levelei is olyanok, hogy tisztán tartja magát, általában nem nehéz a megtisztítása. A szárak is nagyon finomak, csak le kell ellenőrizni, elég zsengék-e ahhoz, hogy megfőjenek. Ha van pár szálas szár, a szálakat késsel le kell szedni. A szárak főve hasonlítanak a spárgához, nagyon finomak. Én általában a szárakat hagyom 5-10 percet főni a sós vízben és csak utána teszem hozzájuk a megtisztított, megmosott leveleket. A levelek nagy tömegűek, de a forrásban lévő vízben összeesnek, így 1,5 kg növény simán belefér a 6 kg-s edényembe. Ahogy elkezd forrni a növény, kicsit le kell húzni a lap erősségét, én 3-s fokozatról visszaveszem 2,5-re. A lapik összeállnak és feljönnek a víz tetejére, ezért pár percenként az egész labdaszerű csomót meg kell fordítani. Ha zsenge a növény, 10 perc alatt kész van. Villát szúrok a szárakba és ha puha, veszem is le. Nagy szűrőbe teszem és hagyom kicsorogni, kihűlni. Utána porciózom, a tányérban leöntöm fél citrom levével és megöntözöm bőven olívaolajjal. Ha nem kell valamerre elmennünk, apróra vágott fokhagymával szórom meg, nagyon talál hozzá. Sült halakkal isteni eledel!









Ahogy citrom kerül rá, megbarnul itt ott



Comments

Ary said…
Szia Agni!
Nagyon szeretem a receptjeidet.Gorogorszagban elek,Poroson.A hagyomanyos gorog konyhat viszem, es hala Neked,nagy sikerrel,amit - ismered a gorogoket-nem olyan konnyu naluk elerni.A te receptjeid viszont konnyen elkeszithetok, megbizhatok, ugyhogy koszonet erte :))
Egy megjegyzes: nalunk az
amarantat vlitanak hivjak.Nekunk is kedvencunk.
Koszonet a blogert, es tovabbi sikeres munkat!Udv: Szikszai Ari

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..