Skip to main content

Sárgarépás fasírt brokkolival

Jöjjenek a sikersztorik is. Ez nagyon finom, előszeretettel fogom máskor is készíteni. Ugyan nincs itt a brokkoli ideje, azért szokásomtól eltérően (nyáron sosem vásárolok brokkolit), most vettem és főztem.




Sárgarépás fasírt

Hozzávalók:

* 500 gr darált hús (én fele disznó, fele marhából készítettem)
* 1 tojás
* 2-3 sárgarépa (murok) lereszelve a reszelő kisebb lyukú oldalán
* 1-2 cikk fokhagyma
* 1 kk só, 0,5 kk bors
* kevés olívaolaj (pálinkáspohárnyi)

Mindent összegyúrtam, majd kisebb, kerek fasírtokat készítettem. Egy sütőlapot leterítettem sütőpapírral, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütöttem őket.

Brokkoli

A brokkolit virágjaira szedtem, ecetes vízben átmostam, majd puhára főztem. Lecsöpögtettem, majd mikor szoba-hőmérsékletűre hűlt köretként adtam a fasírt mellé, frissen facsart citromlével és "házi" olívaolajjal leöntve.




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..