Skip to main content

Kókuszreszelékbe forgatott apró hal (atherina) római salátával


Írtam már bejegyzést az apró halról, de a maridaki-ról ITT. Ez az apró hal, amit tegnap ebédeltünk kisebb a maridaki-nál, ez a legkisebb hal, amit fogyasztunk. A történethez hozzátartozik, hogy tilos a halászása. Sajnos a tilalmat nem tartják be, sűrű hálókkal fogják ki őket az amatőr és nem amatőr halászok. Írtam már a túlhalászásról is a másik blogomban ITT. Most egy ismerőstől kaptam egy kilónyi adagot és nem akartam neki azzal jönni, hogy miért halássza, ha egyszer nem szabad. Mindenki halássza. Senki nem foglalkozik a törvényekkel, legalábbis még mindig nem annyira amennyire kéne, de nem is csodálom, megvan ennek is a magyarázata, ami már túlmegy ennek a blognak a tematikáján. Maradjunk tehát az apró halnál.

A jelen bejegyzésben szereplő apróhal az ATHERINA, melyről a wiki ezt írja: 
"Az atherina a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) osztályának a kalászhal alakúak (Atheriniformes) rendjéhez, ezen belül a kalászhalfélék (Atherinidae) családjához tartozó nem."

Ezt a kis halat a legkönnyebb elkészíteni és nagyon finom, igazi chips. A következőképpen járunk el: megmossuk a halacskákat, sózzuk, borsozzuk majd lisztbe forgatjuk (nem egyenként, hanem mindet egyszerre) és forró, bő olajban (legjobb a fritőzben) kisütjük. Én most egy adagot kukoricalisztbe, egy adagot kókuszreszelékbe forgattam. Mindkettő finom volt, azonban rendesen csak a finomliszt tudja bevonni ezeket a kis halakat, szóval lehet próbálkozni. Hozzá római salátát készítettem a megszokott módon, melyet ITT írtam már le.




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..