Skip to main content

Briam édesburgonyával és sárgarépás fasírttal

A briam elkészítését már ITT leírtam. Nagyjából ugyanígy készült, csak kisebb, jóval kisebb mennyiségben. Összesen került bele: 2 cukkini, 1 nagy krumpli, 1 nagy érett paradicsom lereszelve, 1 piros paprika, 2 kisebb zöldpaprika, 1 nagy fehér hagyma, jó sok olívaolaj és édes burgonya. Az édesburgonyáról már írtam, és azt is említettem, milyen gyorsan kész van.
Most úgy készítettem el együtt a többi zöldséggel, hogy a briam-ot a megszokott módon összeállítottam és sütőbe tettem, majd mikor már pirosak voltak a zöldségek és majdnem kész volt, a tetejét befedtem édesburgonya-szeletekkel. Előzőleg minden édesburgonyaszeletet olajban meghentergettem:) és besóztam. Nagyon hamar megsültek. A briam szobahőmérsékletre hűlve finom, amikor már a zöldségek kissé visszaszívták a kiengedett levüket és így az étel kissé "megköt". A sárgarépás fasírt receptjéről és elkészítése módjáról már itt írtam.



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..