Skip to main content

Avokádós tojáskrém magos-kenyérrel


Éppen nyírni-való bazsalikom a kertemben és megbarnult avokádó a hűtőmben várakozott rám, így hát mikor ráakadtam erre a receptre, nagyon megörvendtem neki....



Tojáskrém hozzávalók:

* 1/2 érett avokádó és 3-4 ek olívaolaj VAGY 1 egész érett avokádó
* 4 közepes vagy 5 kisebb főtt tojás
* maréknyi bazsalikom
* 2-3 gerezd fokhagyma, ízlés szt.
* 1 ek citromlé
* só, bors ízlés szerint
* 6 dkg sótlan kesüdió

Elkészítés:

A kesüdiót azelőtt való nap vízbe áztattam. Másnap a kis mixerembe tettem a tojással és az érett avokádó húsával együtt. Pépesítettem, majd minden mást hozzákevertem. Hűtőben 2-3 napig tartható, utána az avokádó miatt megbarnul, így nem érdemes óriási adagot készíteni, csak annyit, amennyi elfogy 2 nap alatt.

Magos kenyér hozzávalói:

* 4 tojás
* 12 dkg szezámpehely v. mag őrölve
* 12 dkg dió darálva
* 6 dkg lenmag őrölve
* 1-1,5 dkg víz
* 1 mk tengeri só vagy 1 tk Himalaya só
* 1 tk szóda
* 60 ml olívaolaj

Elkészítés:

A tojásokat felvertem, majd mindent hozzákevertem. Ovális, kisebb alutepsit kikentem olajjal és kb. 40 perc alatt, kötőtűpróbáig sütöttem.
Az eredeti receptben, mely INNEN származik, kétszersültet készítenek belőle, én nem bajlódtam vele.
Köszönet a receptekért Orsinak!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..