Skip to main content

Augusztus 15 - "Panaja" avagy Boldogasszony ünnep

Ez a beírás nem csak ételről szól és nem csak az evésnek lesz szentelve. Ezekben a napokban több olyan dolog is történt, ami azzal van kapcsolatban, mennyire fognak össze az emberek a bajban vagy a szórakozásban, jólétben, és mennyire segítik egymást a családtagok, ha a sors úgy hozza, hogy szükség van segítségre. Tapasztalhattam jót is és rosszat is. Megtapasztalhattam a  tékozló fiú meséjét, mely a szívembe markolt, de megtapasztalhattam a  szép Hófehérkéét is, aki elveszítette hercegét és a mostoha emiatt már nem lesz mostoha. Nem vagyok már fiatal, és egyet biztosan tudok tapasztalatból: a dolgok előbb utóbb a helyükre kerülnek, így vagy úgy, csak ki kell-, ki kell bírni, kivárni a  végét a mesének... Kívánom Hófehérkének, legyen erős, a  tékozló fiúnak pedig, térjen észhez amíg van rá idő.


Augusztus15 - a pánhellén összefogás egyik kilométerköve, a legjelentősebb vallási ünnep a Húsvét és Karácsony után. A Maria-k, Deszpina-k, Panajotisz-ok és Panajota-k napja. Nemzeti összefogás és ami ezzel jár: nemzeti evés-ivás. Még annak is, akinek erre nincs. Mert a görög összefog a bajban és a vallás ünnepeken. Nincs település, nincs erdő Mária templom nélkül. Mindegyik ünnepel. Reggeli mise után pedig minden jelenlévő kap a kondérokban főtt ízletes ételből, melyhez a hozzávalókat mindig ingyenes felajánlásokból kerítik ki. Ha péntekre esik a búcsú, akkor csak hüvelyesek szerepelnek a közös asztalon, ha pedig szombat-vasárnap, mint most, hús tésztával. Mindenki viheti a kis edényét, melyet csordulásig megtöltenek az illatozó étellel. Mindenki visz még valamit, amivel megkínálja a körülötte lévőket. 

Ami minket illet, fel voltunk úgy szerelkezve, hogy még kávét is főztünk utána, a sütemény pedig a szomszéd asztal egyik ünnepeltjétől került a mi asztalunkra. A kis-templom olyan 900 m-s tengerszint fölötti magasságban van, így a napsütés ellenére még borzongtunk is a hegyi levegőn. A tenger a pára miatt csak akkor lett fényképezhető, mikor már jóval lennebb jártunk a visszaúton. A többit hagyom, meséljék el a  képek.
















Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..