Skip to main content

Tarhonyás zúza és egyszerű tarhonyás leves (Τραχανάς σούπα και τραχανάς με στομάχι κοτόπουλου)

A tarhonyás bejegyzésem végén ígértem, hogy írok a tarhonyás ételekről. Nem akarok most egy általánosabb témájú bejegyzést írni, hanem leírom annak a két tarhonyás ételnek a receptjét, amit ismerek. Ezenkívül még nagyon sokféleképpen készítik a tarhonyás ételeket Görögország vidékein, arról nem is beszélve, hogy a múltkori tarhonyakészítésről szóló bejegyzésemből, kimaradt a Thrákia vidékén készített zöldséges tarhonya bemutatása. 


Én mindig egyszerű tarhonyalevest szoktam készíteni, úgy, ahogyan azt anyósomtól tanultam. Nagyon nagyon szeretem, főleg a hideg napokon.Sűrűre szoktam főzni és amolyan egytálételként esszük.

Tarhonyaleves

Hozzávalók:

1 tányér leveshez 2 lk édes tarhonya, ha híg levest akarunk és 3-4 lk ha sűrű levest
kb. 6 tányér leveshez egy közepes hagyma
1 db. 250 gr-s apróra vagdalt paradicsomkonzerv saját levében
olívaolaj

A fazekam aljába ujjnyi olívaolajat öntök, ezen kissé megfuttatom az apróra vágott hagymát. Mikor üveges, ráöntöm a tarhonyát, kicsit átforgatom, majd felöntöm vízzel, a paradicsomlével, sózom és hagyom jól besűrűsödni, átfőni (kb. 20 perc., attól függően milyen típusú búzából készült a tarhonya). Forrón esszük jó nagy darab fetasajjtal és olívabogyóval.




Tarhonyás zúzaleves

A barátnőm, akivel a tarhonyát is készítettük és aki nagy mester minden ház körüli munkában, többféleképpen készíti a tarhonyás ételeket. Egy nagyon gyors étel, amit lehet savanyú de akár édes tarhonyából is, a tarhonyás csirkezúza-leves (ő savanyúból szokta). Ezt készítette aznap, mikor a tarhonyakészítéssel pepecseltünk.

Hozzávalók:

csirkezúza
tarhonya
pár paradicsom szeletelve vagy kevés paradicsomlé
csirke ételízesítő kocka, só, bors

Elkészítés:

A csirkezúzát alaposan meg kell tisztítani folyó víz fölött. Utána fazékba tesszük, jól felöntjük vízzel és kevés só, ételízesítő hozzáadásával megfőzzük (én nem szoktam ételízesítőt használni). Mikor megfőtt, hozzáadjuk a tarhonyát (1 tányérra 2 lk-t számolva, hogy ne legyen nagyon sűrű leves), a paradicsomszeleteket vagy a bébi paradicsomokat vagy a paradicsompasztát (ami van otthon) és készre főzzük. Ennyi, nagyon egyszerű és nagyon ízletes, ha valaki szereti a zúzát.



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..