Skip to main content

Sajtos felfújt (Τυροσουφλέ)

Ma nagyon finomat ettünk és nem is nehéz elkészíteni. Sajtos felfújt vagy sufle.

Persze mivel a blogom a görög konyháról szól, megjegyzem, hogy ez nem egy hagyományos görög étel. Úgy jellemezhetném, mint újgazdag vagy újgörög ételt, mert csakis a 70's évek utáni jobb gazdasági viszonyok között élő, városi népek között kezdett el megjelenni ez a fajta, franciás sajtos felfújt. Viszont akkor nagyon, olyannyira, hogy a magukra valamire adó családoknál nem volt nagy vendégvárás suflé nélkül. Persze nem mindig ez a kimondott suflé szerepelt, hanem a felfújt valamelyik formája. Így hát az idegen konyhából átvett étel idővel elgörögösödött, vagyis az itt található hozzávalókhoz alakult.



Hozzávalók:

* 2 Florinis típusú paprika (bármilyen piros paprika jó hozzá, viszont a képen látható, hogy a Florinis paprikák nagyok, tehát kb. ennyi legyen az adag)
* 2 kisebb vagy 1 nagy zöld paprika
* 4 tojás
* 160 gr sütőporos liszt (én szemre tettem és lehetett talán 200 gr is)
* 300 gr anthotiro (az anthotiro-t tehéntúróval lehet helyettesíteni, de sztem a legjobb a fele tehéntúró, fele orda kombináció)
* 200 gr feta (Erdélyben telemeaval is helyettesíthető)
* 150 gr olvasztott vaj
* 200 ml tej
* 250 ml tejszín
bors



Elkészítés

A paprikákat megmossuk, letöröljük majd vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagy jénai tálat kivajazunk. Az enyém ovális formájú, kb. 25x35 a legnagyobb szélesség, illetve hosszúsága.
A tál aljára egyenletesen leszórjuk a paprikákat, majd rámorzsoljuk a sajtokat, egyenletesen elosztjuk, mindenhol ugyanannyi legyen, borsozzuk. Sózni nem kell mert a feta elég sós ahhoz, hogy  a felfújt pont jó legyen.
Mixerben habosra verjük a tojásokat, majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat, tejet, tejszínt, végül a lisztet.
A folyó masszát ráöntjük lassan a tálba lerakott anyagokra, kicsit összerázogatjuk, de egy villával is be lehet segíteni, hogy a tészta jól befolyjon a sajtok és paprikák közé.
Előmelegített elektromos sütőben sütjük kb. 50 percet, először 10 percet 230 fokon, majd a többit 180 fokon.

Jó étvágyat!




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..