Skip to main content

Sajtos felfújt (Τυροσουφλέ)

Ma nagyon finomat ettünk és nem is nehéz elkészíteni. Sajtos felfújt vagy sufle.

Persze mivel a blogom a görög konyháról szól, megjegyzem, hogy ez nem egy hagyományos görög étel. Úgy jellemezhetném, mint újgazdag vagy újgörög ételt, mert csakis a 70's évek utáni jobb gazdasági viszonyok között élő, városi népek között kezdett el megjelenni ez a fajta, franciás sajtos felfújt. Viszont akkor nagyon, olyannyira, hogy a magukra valamire adó családoknál nem volt nagy vendégvárás suflé nélkül. Persze nem mindig ez a kimondott suflé szerepelt, hanem a felfújt valamelyik formája. Így hát az idegen konyhából átvett étel idővel elgörögösödött, vagyis az itt található hozzávalókhoz alakult.



Hozzávalók:

* 2 Florinis típusú paprika (bármilyen piros paprika jó hozzá, viszont a képen látható, hogy a Florinis paprikák nagyok, tehát kb. ennyi legyen az adag)
* 2 kisebb vagy 1 nagy zöld paprika
* 4 tojás
* 160 gr sütőporos liszt (én szemre tettem és lehetett talán 200 gr is)
* 300 gr anthotiro (az anthotiro-t tehéntúróval lehet helyettesíteni, de sztem a legjobb a fele tehéntúró, fele orda kombináció)
* 200 gr feta (Erdélyben telemeaval is helyettesíthető)
* 150 gr olvasztott vaj
* 200 ml tej
* 250 ml tejszín
bors



Elkészítés

A paprikákat megmossuk, letöröljük majd vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagy jénai tálat kivajazunk. Az enyém ovális formájú, kb. 25x35 a legnagyobb szélesség, illetve hosszúsága.
A tál aljára egyenletesen leszórjuk a paprikákat, majd rámorzsoljuk a sajtokat, egyenletesen elosztjuk, mindenhol ugyanannyi legyen, borsozzuk. Sózni nem kell mert a feta elég sós ahhoz, hogy  a felfújt pont jó legyen.
Mixerben habosra verjük a tojásokat, majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat, tejet, tejszínt, végül a lisztet.
A folyó masszát ráöntjük lassan a tálba lerakott anyagokra, kicsit összerázogatjuk, de egy villával is be lehet segíteni, hogy a tészta jól befolyjon a sajtok és paprikák közé.
Előmelegített elektromos sütőben sütjük kb. 50 percet, először 10 percet 230 fokon, majd a többit 180 fokon.

Jó étvágyat!




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..