Skip to main content

Cookisto, avagy kreatív amatőr szakácsok társasága

Egy igazán kreatív kezdeményezés hatására Athénban megalakult a Cookisto (és nekem most kellett onnan elköltözni:)).
Egy fiatal srác találta ki az egészet és gyorsan formát is adott neki, összeült a barátaival és megszerkesztették a Cookisto lapot. Szerintem nem is számítottak ekkora sikerre.

A Cookisto lényege a következő: feliratkozhat rá bárki, aki főzni akar másoknak. Tehát ha én szeretnék a főzésemből némi zsebpénzhez jutni, akkor minden nap főzhetek 1-2 (vagy több) adaggal többet. Ezt megjelentetem az adatlapomon, valamint az adag árát is. Bárki eljöhet és megveheti tőlem, vagy vannak olyanok, akik akár 1 km körzetbe elszállítják az ételt vagy süteményt vagy italt. A Cookisto ehhez saját dobozait adja. Egyre szervezettebbek, most már videókat is készítenek a felfutott amatőr szakácsokkal főzés közben és igazán figyelemre méltó dolgokat lehet látni és enni. Természetesen én is feliratkoztam, kukkolni:), mert Evián ez egyelőre nem működik, és ahogy a helyi mentalitást ismerem, nem is fog soha.



A lista gyorsan pörög. Fel van tüntetve az étel vagy ital neve, ára és az, hogy ki készítette és melyik városrészen. Ha rákattintasz a szakács nevére, több infót is elolvashatsz róla és természetesen minél inkább megnyeri a bizalmad, annál biztosabb, hogy vásárolni is mersz tőle.


Majd 8.000 követőjük van Facebookon és egy neves chef is közreműködik velük, tőle főzéstudományt tanulhatnak azok, akik a Cookisto által szervezett versenyeken nyernek. A jobb oldali részen videókat lehet nézni, ahol az amatőr szakácsok alkotnak.

Nekem nagyon tetszik a kezdeményezés, természetesen nem ástam bele magam, hogy megnézzem, mi van akkor ha valaki pl. gyomorrontást kap, de gondolom megvan rá a válasz a kisbetűs részben, amit az ember elfogad, mikor feliratkozik.

Ti mit szóltok hozzá? Örülnétek egy ilyen kezdeményezésnek a városotokban? 
Talán pont Ti fogjátok elkezdeni!:)

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..