Skip to main content

Fazékban "sült" csirke

Ez egy nagyon egyszerű recept, csak azért írom be a blogba, hogy álljon itt a többi sok csirkehusis recept mellett. A görögök ezt "psito tis katsarola"-nak mondják, vagyis fazékban sült-nek. Többféleképpen lehet variálni, az én legegyszerűbb receptem, amit a gyerek nagyon szeret, a következőképpen készül:






Hozzávalók:

1 csirkemell vagy bármilyen csirkedarab
1-2 sárgarépa
1 hagyma
1 krumpli
1 cikk fokhagyma
olívaolaj

A csirkedarabot sózom, borsozom olívaolajon elősütöm. Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, hozzáadok egy tisztított, mosott krumplit egyben, 2 sárgarépát, a fokhagymát, hagymát, még sózom kicsit. Lefedem, hagyom puhára főni. Kevés citromlevet adok a végén hozzá és a húson kívül mindent összeturmixolok botmixerrel. Ha túl folyós lenne a mártás, még egy keveset rotyogtatom, amíg megfelelő sűrűségű lesz. Nagyon sokszor készítem krumpli nélkül, csak hagymával, sárgarépával, fokhagymával. Általában makarónival vagy rizzsel tálalom, a gyerek egyik kedvence. 
Nagyon gyors, egyszerű, könnyű.


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..