Skip to main content

Fazékban "sült" csirke

Ez egy nagyon egyszerű recept, csak azért írom be a blogba, hogy álljon itt a többi sok csirkehusis recept mellett. A görögök ezt "psito tis katsarola"-nak mondják, vagyis fazékban sült-nek. Többféleképpen lehet variálni, az én legegyszerűbb receptem, amit a gyerek nagyon szeret, a következőképpen készül:






Hozzávalók:

1 csirkemell vagy bármilyen csirkedarab
1-2 sárgarépa
1 hagyma
1 krumpli
1 cikk fokhagyma
olívaolaj

A csirkedarabot sózom, borsozom olívaolajon elősütöm. Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, hozzáadok egy tisztított, mosott krumplit egyben, 2 sárgarépát, a fokhagymát, hagymát, még sózom kicsit. Lefedem, hagyom puhára főni. Kevés citromlevet adok a végén hozzá és a húson kívül mindent összeturmixolok botmixerrel. Ha túl folyós lenne a mártás, még egy keveset rotyogtatom, amíg megfelelő sűrűségű lesz. Nagyon sokszor készítem krumpli nélkül, csak hagymával, sárgarépával, fokhagymával. Általában makarónival vagy rizzsel tálalom, a gyerek egyik kedvence. 
Nagyon gyors, egyszerű, könnyű.


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..