Skip to main content

Zöld paradicsom savanyúság (Πράσινες τομάτες τουρσί)

Sikerült zöld paradicsomra szert tennem egyik rokontól, akinek a kertje nincs agyonpermetezve, mert nem eladásra termel, hanem saját családjának. Sajnos manapság már a termesztőkben nem lehet megbízni, ha nem jó ismerős az illető, vagy rokon, akkor feltételezem róla, hogy hazudik. Ez mondhatjátok, rossz hozzáállás, de van személyes tapasztalatom (ráadásul rokon) termelőtől, akinek két veteményese volt, az egyik, az agyonpermetezett, ahonnan eladásra mentek a zöldségek, és a másik, a kisebb zöldségek kertje, ahová szintetikus vegyszer "nem tette be a lábát". 
Az adag, amit férjem-uram hazahozott nekem 2,200 kg zöldparadicsomot jelentett. Szép, feszes illatos darabok, csak néhol kellett a héjukból egy-két foltot kivágnom. A 2,200 kg paradicsomot 6 db borkánba tettem, amikben azelőtt 1 kg mézet vásároltunk, tehát 1kg-s üvegek.




Hozzávalók a fenti mennyiséghez:

kb. 6 frissen szedett zellerszár
1 hosszúkás csípős paprika vagy 6 kis paprika
1 marék friss kapor, szárában hagyva
3-4 cikk fokhagyma

Páclé:

6 csésze (200 ml) víz
2 csésze durva só
2 csésze fehér borecet (lehet fehér balzsamecettel)




A paradicsomokat megmostam, kivágtam a fekete részeket belőlük, majd nagyobb szeletekre vágtam (a kicsiket 4-be, a nagyokat 6-ba). Megmostam a zellert, kaprot, paprikát, megtisztítottam őket és elosztottam 6 egyenlő részre, ugyanígy a 3 fokhagymacikket. Hogy biztos legyek a dolgomban először kipróbáltam ez a paradicsommennyiség mennyi üvegbe fér el.
A paradicsomokból egy réteget begyömöszöltem az üvegekbe, majd az első rétegre rápakoltam az ízesítőket és utána megint begyömöszöltem a többi paradicsomot.

A páclét felforraltam, alaposan összekevertem és a forrásban lévő pácot lassan az üvegekben lévő paradicsomra töltöttem. Egészen  feltöltöttem az üvegeket, amíg lehetett. Lefedtem és pincében polcra tettem. 1 hónap múlva fogyasztható.
Majd mikor megnyitom, beszámolok:)






Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..