Skip to main content

Grill csirke (Κοτόπουλο στο γκρίλ)

Most biztos gondoljátok, milyen szédült vagyok, hogy ilyen egyszerű dolgokról akarok diskurálni:) Nem úgy van az, mert valamikor megígértem több érdeklődőnek is, hogy megmutatom a szerkentyűmet, amivel grill csirkét szoktam készíteni. Végre lefotóztam. Valamikor régen találtam egy super-marketben, akkor, amikor még senkinek ebben az országban nem volt gond, hogy megvegyen valamit, csak úgy, mert megtetszett, anélkül, hogy szüksége lett volna rá per pillanat. Azóta áldom magam egy-két ilyen pillanatnyi őrületért,  amikor beszereztem később nagyon hasznosnak tűnő dolgokat. Ez a kecere is egyik szeretett konyhai kellékem. Főleg tavasszal és ősszel szoktam majdnem hetente készíteni grillcsirkét, amit salátával fogyasztunk.




És hogy az ételről is szó essen:)..:
A csirkét nagyon alaposan bedörzsölöm sóval, borssal (aki szereti a kész fűszerkeverékeket, az dörzsölje be csirkefűszerrel), majd 2-3 cikk fokhagymát kisebb darabokra vágok és a csirke húsába szúrom. A csibét belül is megsózom, amennyire ez lehetséges, és ezután karóba húzom. Van egy régebbi alumínium tepsim, ami telistele van régi olajfoltokkal, azt szoktam arra használni, hogy a csibés szerkentyűt ráhelyezzem. A csirke felső részére szoktam tenni egy kb. fél A4-s papír nagyságú alumíniumfóliát, ezt rásimogatom a nyaki és felső mellkasi részre, mivel ez nagyon közel van a felső ellenállásokhoz, megégne másképpen. Ezután mehet is a sütőbe, a legalsó rácsra, pont befér. Általában 200 fokon sütöm, de ha túl hamar meglenne, lehúzom akár 150 fokra is. 
A titka, hogy közvetlen tálalás előtt vegyük ki a forró sütőből, mert csak így ropogós a bőre! Akár 10 perc állás szobahőmérsékleten megpuhítja a bőrt. Mi tulajdonképpen nem esszük a bőrt, de én a grillcsirke szárnyát szoktam így, ahogy van, ropogósan, szőrőstől, bőrőstől megenni. A karócskát egy időben fillérekért lehetett kapni a super-marketek-ben, most egy ideje nem láttam már.

A folt csak üres hely, ami a karóba húzástól alakult ki, a csibe nem volt "selejtes"






Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..