Skip to main content

Grill csirke (Κοτόπουλο στο γκρίλ)

Most biztos gondoljátok, milyen szédült vagyok, hogy ilyen egyszerű dolgokról akarok diskurálni:) Nem úgy van az, mert valamikor megígértem több érdeklődőnek is, hogy megmutatom a szerkentyűmet, amivel grill csirkét szoktam készíteni. Végre lefotóztam. Valamikor régen találtam egy super-marketben, akkor, amikor még senkinek ebben az országban nem volt gond, hogy megvegyen valamit, csak úgy, mert megtetszett, anélkül, hogy szüksége lett volna rá per pillanat. Azóta áldom magam egy-két ilyen pillanatnyi őrületért,  amikor beszereztem később nagyon hasznosnak tűnő dolgokat. Ez a kecere is egyik szeretett konyhai kellékem. Főleg tavasszal és ősszel szoktam majdnem hetente készíteni grillcsirkét, amit salátával fogyasztunk.




És hogy az ételről is szó essen:)..:
A csirkét nagyon alaposan bedörzsölöm sóval, borssal (aki szereti a kész fűszerkeverékeket, az dörzsölje be csirkefűszerrel), majd 2-3 cikk fokhagymát kisebb darabokra vágok és a csirke húsába szúrom. A csibét belül is megsózom, amennyire ez lehetséges, és ezután karóba húzom. Van egy régebbi alumínium tepsim, ami telistele van régi olajfoltokkal, azt szoktam arra használni, hogy a csibés szerkentyűt ráhelyezzem. A csirke felső részére szoktam tenni egy kb. fél A4-s papír nagyságú alumíniumfóliát, ezt rásimogatom a nyaki és felső mellkasi részre, mivel ez nagyon közel van a felső ellenállásokhoz, megégne másképpen. Ezután mehet is a sütőbe, a legalsó rácsra, pont befér. Általában 200 fokon sütöm, de ha túl hamar meglenne, lehúzom akár 150 fokra is. 
A titka, hogy közvetlen tálalás előtt vegyük ki a forró sütőből, mert csak így ropogós a bőre! Akár 10 perc állás szobahőmérsékleten megpuhítja a bőrt. Mi tulajdonképpen nem esszük a bőrt, de én a grillcsirke szárnyát szoktam így, ahogy van, ropogósan, szőrőstől, bőrőstől megenni. A karócskát egy időben fillérekért lehetett kapni a super-marketek-ben, most egy ideje nem láttam már.

A folt csak üres hely, ami a karóba húzástól alakult ki, a csibe nem volt "selejtes"






Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..