Skip to main content

Joghurtos szilvás pite (Κέικ με δαμάσκηνο)

A napokban a képeket rendzegetem és próbálom mentegetni, mert mindkét gépemmel problémák vannak sajnos és félek, nehogy elveszítsem a dolgaimat. Képtelen vagyok mindent lementeni, de amit lehet.. Így belebotlottam a szeptemberi szilváslepény képeimbe, amikről akkor nem volt időm blogbejegyzést írni. Pótolom hát most, annak ellenére, hogy már friss szilva nincs a zöldségesnél, de a fákon sem. A nagy bevásárlóközpontokban biztos lehet kapni. 

Jöjjön a recept.


Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg görög joghurt
15 dkg szőlőcukor (én kristálycukrot használtam)
fahéj
1 dl olaj
1 citrom leve és héja
3 tojás
szilva

Elkészítés:

Aszilvákat megmostam, kimagoztam és félbevágtam, majd megszórtam a belsejüket fahéjjal.
A tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd hozzájuk adtam a joghurtot. Alaposan kikevertem majd lassan minden más hozzávalót belekevertem a masszába. 40x25-nál kisebb tepsibe sűtőpapírt tettem, beleöntöttem a masszát, rápakoltam a kimagozott, félbe vágott szilvákat, és 190 fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöttem.

A receptért köszönet a "Megfőzlek" blognak. 



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..