Skip to main content

Joghurtos szilvás pite (Κέικ με δαμάσκηνο)

A napokban a képeket rendzegetem és próbálom mentegetni, mert mindkét gépemmel problémák vannak sajnos és félek, nehogy elveszítsem a dolgaimat. Képtelen vagyok mindent lementeni, de amit lehet.. Így belebotlottam a szeptemberi szilváslepény képeimbe, amikről akkor nem volt időm blogbejegyzést írni. Pótolom hát most, annak ellenére, hogy már friss szilva nincs a zöldségesnél, de a fákon sem. A nagy bevásárlóközpontokban biztos lehet kapni. 

Jöjjön a recept.


Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg görög joghurt
15 dkg szőlőcukor (én kristálycukrot használtam)
fahéj
1 dl olaj
1 citrom leve és héja
3 tojás
szilva

Elkészítés:

Aszilvákat megmostam, kimagoztam és félbevágtam, majd megszórtam a belsejüket fahéjjal.
A tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd hozzájuk adtam a joghurtot. Alaposan kikevertem majd lassan minden más hozzávalót belekevertem a masszába. 40x25-nál kisebb tepsibe sűtőpapírt tettem, beleöntöttem a masszát, rápakoltam a kimagozott, félbe vágott szilvákat, és 190 fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöttem.

A receptért köszönet a "Megfőzlek" blognak. 



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..