Skip to main content

Polip-saláta (Χταποδοσαλάτα)

A szülinapos ebédem egyik fénypontja a polip-saláta volt. A polipot nagyon szeretjük mindannyian, mindenféle formában. Mikor szénen sütjük ki, akkor rajta marad minden tappancsa, mikor főzöm, akkor a nagyobb tapadókat leveszem róla, habár vannak akik úgy tartják, az az igazi csemege.

A mostani salátámhoz egy közepes méretű polipot vásároltam, 1,5 kg-t nyomott. Nem egy olcsó mulatság, a helyileg fogott polipokat, amiket lefagyasztanak és a helyi kis super-marketben árulnak, 14-15 euróért vesztegetik kilóját, így bizony szó sem lehet arról, hogy a receptet ne készítsük el jól és a polip kidobásra kerüljön. Az utolsó tappancsot megesszük róla, vagy mi, vagy a kutyák:)


Hozzávalók:

1-1,5 kg octapus
1/3 csésze jó minőségű ecet
2 lk apróra vágott bazsalikom (ha lehet friss legyen)
1 lk oregano
2 lk apróra vágott petrezselyem
3 apróra vágott cikk fokhagyma
1 kk kristálycukor
3/4 csésze olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa vagy két kisebb, julien-re vágva
1-2 bébicukkini julien-re vágva
1 kisebb zöldpaprika nagyon apróra vágva
1 kisebb pirospaprika nagyon apróra vágva
kb. 15 fekete olíva, kimagozva

Elkészítés:

A polipot annyi vízbe teszem, hogy alaposan elmerüljön benne. A vízbe teszek egy borospohár ecetet, majd kb. 15-20 percet főzöm kuktában a legalacsonyabb fokon. Kiveszem, hagyom picit hűlni, hogy dolgozni tudjak vele. A feje közepéből kivágom a szemét, majd a hasát kifordítom, megtisztítom ha lenne benne még valami és csíkokra vágom. A lábakat egyenként szétválasztom, ha nagyon nagyok a tappancsok, a bőrt lehúzom a tappancsokkal és marad a fehér hús. Felvágom diónyi darabokra és egy salátástálba teszem.

Az ecetet, bazsalikomot, oreganot, petrezselymet, fokhagymát, cukrot, kevés sót és borsot összemixelem az olajjal.

Mindent összekavarok és legalább 3 órát pihentetem a hűtőben.


Egyéb polipos receptjeim:



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..