Skip to main content

Polip-saláta (Χταποδοσαλάτα)

A szülinapos ebédem egyik fénypontja a polip-saláta volt. A polipot nagyon szeretjük mindannyian, mindenféle formában. Mikor szénen sütjük ki, akkor rajta marad minden tappancsa, mikor főzöm, akkor a nagyobb tapadókat leveszem róla, habár vannak akik úgy tartják, az az igazi csemege.

A mostani salátámhoz egy közepes méretű polipot vásároltam, 1,5 kg-t nyomott. Nem egy olcsó mulatság, a helyileg fogott polipokat, amiket lefagyasztanak és a helyi kis super-marketben árulnak, 14-15 euróért vesztegetik kilóját, így bizony szó sem lehet arról, hogy a receptet ne készítsük el jól és a polip kidobásra kerüljön. Az utolsó tappancsot megesszük róla, vagy mi, vagy a kutyák:)


Hozzávalók:

1-1,5 kg octapus
1/3 csésze jó minőségű ecet
2 lk apróra vágott bazsalikom (ha lehet friss legyen)
1 lk oregano
2 lk apróra vágott petrezselyem
3 apróra vágott cikk fokhagyma
1 kk kristálycukor
3/4 csésze olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa vagy két kisebb, julien-re vágva
1-2 bébicukkini julien-re vágva
1 kisebb zöldpaprika nagyon apróra vágva
1 kisebb pirospaprika nagyon apróra vágva
kb. 15 fekete olíva, kimagozva

Elkészítés:

A polipot annyi vízbe teszem, hogy alaposan elmerüljön benne. A vízbe teszek egy borospohár ecetet, majd kb. 15-20 percet főzöm kuktában a legalacsonyabb fokon. Kiveszem, hagyom picit hűlni, hogy dolgozni tudjak vele. A feje közepéből kivágom a szemét, majd a hasát kifordítom, megtisztítom ha lenne benne még valami és csíkokra vágom. A lábakat egyenként szétválasztom, ha nagyon nagyok a tappancsok, a bőrt lehúzom a tappancsokkal és marad a fehér hús. Felvágom diónyi darabokra és egy salátástálba teszem.

Az ecetet, bazsalikomot, oreganot, petrezselymet, fokhagymát, cukrot, kevés sót és borsot összemixelem az olajjal.

Mindent összekavarok és legalább 3 órát pihentetem a hűtőben.


Egyéb polipos receptjeim:



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..