Skip to main content

Születésnap

Kis- (vagy már nagy?) fiamnak van október végén a születésnapja. Minden évben nagy kérdés az, lehűl-e vagy nem a levegő addigra, esik-e vagy nem, kint lehet-e ülni majd a szabadban, vagy beszorulunk a lakásba, ami azért nem jó, mert nincsen kimondottan ebédlő részem. Emiatt mindig nehezen oldom meg a téli vendéglátást, ráadásul a cigarettázók is telepüffögik a konyhám füsttel (oda száműzöm őket a nappalimból), amit a téli időszakban nem olyan könnyű kiszellőztetni, mint nyáron.


Az idén nagyon szerencsések voltunk, talán a meleg október utolsó kiülhetős napja volt, ma már 10 fokkal alacsonyabb a levegő hőmérséklete és ömlik az eső. 

A vendégek nem voltak sokan, 5 felnőtt velem együtt és a fiam. Most kérdezhetitek, miért nem szerveztem neki bulit. Erre azt kell válaszolnom, hogy az én gyerekem kirí az átlagból, nagyon sokmindenben, ebben is. Nem szereti a bulikat, partikat, utálja a zajt, ricsajt és nem szereti a parti-kajákat sem, de az édességet általában. Az utóbbi időben kezd szemezni újabb ételekkel és az ő kérésére csokitortát készítettem, amiből kb. összesen egy kis szeletnyit ehetett, ami óriási siker számomra:)

Most leírom mik készültek, aztán újabb postok-ban leírom az új recepteket és ide majd belinkelem a bejegyzéseket.

Egyetlen fő- és meleg-étel volt, hogy ne kelljen utolsó percben koszoljak a konyhában: töltött disznócomb rolád. Körítésnek vele sült krumpli.

Saláták és előételek: 
* padlizsánsaláta, ez alkalommal erdélyiesen elkészítve
* agyagtálban sült házi kenyér

A padlizsánt a hónap elején sütöttem ki szénen, majd tettem el a mélyhűtőbe, így csak ki kellett olvasztanom és kikevernem, nem volt sok bajlódás vele. Ugyanígy a szőlőlapik is a májusi termésből voltak, már vízben lobbantva és mélyhűtve, így a töltikék is fele idő alatt meglettek, mint tavasszal.

Édesség:
* csokoládétorta fagyi-gömbökkel





Remélem jövőre is ugyanígy megülhetjük! 

Comments

Márti said…
Nagyon sok boldog születésnapot! Felcsigáztál,főleg a octapus-salátával és az agyagtálban sült házi kenyérrel!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..