Skip to main content

Születésnap

Kis- (vagy már nagy?) fiamnak van október végén a születésnapja. Minden évben nagy kérdés az, lehűl-e vagy nem a levegő addigra, esik-e vagy nem, kint lehet-e ülni majd a szabadban, vagy beszorulunk a lakásba, ami azért nem jó, mert nincsen kimondottan ebédlő részem. Emiatt mindig nehezen oldom meg a téli vendéglátást, ráadásul a cigarettázók is telepüffögik a konyhám füsttel (oda száműzöm őket a nappalimból), amit a téli időszakban nem olyan könnyű kiszellőztetni, mint nyáron.


Az idén nagyon szerencsések voltunk, talán a meleg október utolsó kiülhetős napja volt, ma már 10 fokkal alacsonyabb a levegő hőmérséklete és ömlik az eső. 

A vendégek nem voltak sokan, 5 felnőtt velem együtt és a fiam. Most kérdezhetitek, miért nem szerveztem neki bulit. Erre azt kell válaszolnom, hogy az én gyerekem kirí az átlagból, nagyon sokmindenben, ebben is. Nem szereti a bulikat, partikat, utálja a zajt, ricsajt és nem szereti a parti-kajákat sem, de az édességet általában. Az utóbbi időben kezd szemezni újabb ételekkel és az ő kérésére csokitortát készítettem, amiből kb. összesen egy kis szeletnyit ehetett, ami óriási siker számomra:)

Most leírom mik készültek, aztán újabb postok-ban leírom az új recepteket és ide majd belinkelem a bejegyzéseket.

Egyetlen fő- és meleg-étel volt, hogy ne kelljen utolsó percben koszoljak a konyhában: töltött disznócomb rolád. Körítésnek vele sült krumpli.

Saláták és előételek: 
* padlizsánsaláta, ez alkalommal erdélyiesen elkészítve
* agyagtálban sült házi kenyér

A padlizsánt a hónap elején sütöttem ki szénen, majd tettem el a mélyhűtőbe, így csak ki kellett olvasztanom és kikevernem, nem volt sok bajlódás vele. Ugyanígy a szőlőlapik is a májusi termésből voltak, már vízben lobbantva és mélyhűtve, így a töltikék is fele idő alatt meglettek, mint tavasszal.

Édesség:
* csokoládétorta fagyi-gömbökkel





Remélem jövőre is ugyanígy megülhetjük! 

Comments

Márti said…
Nagyon sok boldog születésnapot! Felcsigáztál,főleg a octapus-salátával és az agyagtálban sült házi kenyérrel!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..