Skip to main content

A szűrők ősei

Az ókori görögök nagyon hamar túljutottak azon a stádiumon, amikor a napi használati tárgyak gyártásánál csak a szükséglet irányította a tevékenységüket. Szépérzékük, művészi tehetségük kifejezésre jutott ezeknek az egyszerű tárgyaknak az elkészítésénél is. A szűrőt már akkor is használták teák, gyümölcslevek készítésénél, magok préselésekor nyert levek tisztításánál.



Az első három sorban lévő agyagszűrőket és agyagkanalakat az i.e. 5.-6.sz.-ból származó Sesklou-i és Dimhniou-i településeken találták, és ma a Volosz-i archeológiai múzeumban vannak kiállítva.

Az utolsó sorban lévő makk formájú szűrőt úgy használták, mint ahogyan ma a teafőző "tojásokat". Ebbe tették a különböző leveleket, majd a kanalat beleengedték a fövő vízbe. Ily módon a kész főzetet nem kellett külön megszűrni a beleázott levéldaraboktól. Ezt a szűrőkanalat ma a dél-Itáliai Rigióbeli archeológiai múzeumban őrzik és az i.e. 4. sz-ból származik.



A képen bronzszűrőt láthatunk, nyolcágú csillagot formáló lyukakkal és hattyúfejet ábrázoló fogantyúval. A szűrő i.e. 4. sz-ból származik és ma a Joannina-i archeológiai múzeum-ban van kiállítva.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..