Skip to main content

Padlizsán imam módra (Ιμάμ μπαϊλντι)

A padlizsánt rengeteg ételbe felhasználják, de legtöbbször paradicsommal együtt, vagy főzve, vagy sütőben. Ez a kaja a görög imám és egy erdélyi tésztával töltött padlizsán fúziója. Ugyanezt, de tésztásan, Erdélyben is készítik

Az eredeti görög imam receptbe nem kerül sajt a tetejére, hanem csak a hagymás mártás, több hagymával és sokkal több petrezselyemmel mint ahogyan én most készítettem.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg padlizsán (kb. 2 padlizsán)
  • 1/2 kg érett paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg sajt 
  • marék petrezselyemzöld
Elkészítés:

1. A padlizsánokat félbe vágjuk, kikaparjuk a belüket. A kikapart padlizsánokat besózzuk, a kikapart belet apróra vágjuk, besózzuk. Hagyjuk 1/2-1 órát állni, utána kitöröljük a levet amit eresztettek konyhapapírral és bő forró olívaolajban enyhén kisütjük őket. Az apróra vágott padlizsánbelet kinyomkodjuk, fele adagot lefagyasztunk más alkalomra, a felét felhasználjuk majd a mártásos töltelékhez.

2. Időközben vizet forralunk, ebbe belemerítjük 1-2 percig a paradicsomokat, így könnyen lehúzzuk a héjukat. Apró darabokra vágjuk őket, akár mixerrel is felapríthatjuk, de finomabb, ha darabos és nem teljesen pépesített állagú.

3. Olívaolajat hevítünk a tűzön, ebbe belezúdítjuk a szeletelt vagy apróra vágott hagymákat, a padlizsánbelet, miután már megdinsztelődtek, a fokhagymákat is. Pár perc múlva hozzáöntjük a paradicsommártást, az apróra vágott zöldpetrezselymet és besűrítjük a mártást.

4. A kivájt padlizsánokat egymás mellé helyezzük egy tepsibe. Megsózzuk, megborsozzuk, megtöltjük őket a mártással majd sajtot reszelünk a tetejére. Ha feta, legyen a sósabb fajtából. 

5. Közéjük nagyobb darabokra vágott, beolajozott, sózott krumplidarabokat helyezünk, fél pohár vizet öntünk alájuk és sütőben pirosra sütjük.Néha ránézünk, ha lefőné a levét, pótoljuk, nehogy odaégjen. Eleinte fél pohár víznél ne tegyünk többet alája, mert a padlizsán is ereszt levet és akkor finom, ha sűrű mártásos lé van alatta és nem tocsog a vízben.


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..