Skip to main content

Padlizsán imam módra (Ιμάμ μπαϊλντι)

A padlizsánt rengeteg ételbe felhasználják, de legtöbbször paradicsommal együtt, vagy főzve, vagy sütőben. Ez a kaja a görög imám és egy erdélyi tésztával töltött padlizsán fúziója. Ugyanezt, de tésztásan, Erdélyben is készítik

Az eredeti görög imam receptbe nem kerül sajt a tetejére, hanem csak a hagymás mártás, több hagymával és sokkal több petrezselyemmel mint ahogyan én most készítettem.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg padlizsán (kb. 2 padlizsán)
  • 1/2 kg érett paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg sajt 
  • marék petrezselyemzöld
Elkészítés:

1. A padlizsánokat félbe vágjuk, kikaparjuk a belüket. A kikapart padlizsánokat besózzuk, a kikapart belet apróra vágjuk, besózzuk. Hagyjuk 1/2-1 órát állni, utána kitöröljük a levet amit eresztettek konyhapapírral és bő forró olívaolajban enyhén kisütjük őket. Az apróra vágott padlizsánbelet kinyomkodjuk, fele adagot lefagyasztunk más alkalomra, a felét felhasználjuk majd a mártásos töltelékhez.

2. Időközben vizet forralunk, ebbe belemerítjük 1-2 percig a paradicsomokat, így könnyen lehúzzuk a héjukat. Apró darabokra vágjuk őket, akár mixerrel is felapríthatjuk, de finomabb, ha darabos és nem teljesen pépesített állagú.

3. Olívaolajat hevítünk a tűzön, ebbe belezúdítjuk a szeletelt vagy apróra vágott hagymákat, a padlizsánbelet, miután már megdinsztelődtek, a fokhagymákat is. Pár perc múlva hozzáöntjük a paradicsommártást, az apróra vágott zöldpetrezselymet és besűrítjük a mártást.

4. A kivájt padlizsánokat egymás mellé helyezzük egy tepsibe. Megsózzuk, megborsozzuk, megtöltjük őket a mártással majd sajtot reszelünk a tetejére. Ha feta, legyen a sósabb fajtából. 

5. Közéjük nagyobb darabokra vágott, beolajozott, sózott krumplidarabokat helyezünk, fél pohár vizet öntünk alájuk és sütőben pirosra sütjük.Néha ránézünk, ha lefőné a levét, pótoljuk, nehogy odaégjen. Eleinte fél pohár víznél ne tegyünk többet alája, mert a padlizsán is ereszt levet és akkor finom, ha sűrű mártásos lé van alatta és nem tocsog a vízben.


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..