Skip to main content

Papoutsaki (Παπουτσάκι)

A papoutsaki cipőcskét jelent. Nem papucsot:) A paputsi cipőt jelent és a pantofla papucsot:) Szóval a mi esetünkben a "papoutsaki" egy nagyon finom kaját jelent, magyarul töltött padlizsánt sütőben. Nekem egyik kedvenc ételem, kissé macerás, de ha az ember lánya 2 napra osztja a tevékenységeket, akkor meg sem kottyan.Én úgy készítettem most, hogy előtte való nap főztem marhahúsból szószt makarónira, majd abból felhasználtam másnap a padlizsános ételhez.

Agni papoutsaki-ja

A hozzávalókkal bajban leszek, mert én mindent szemre készítek, de megpróbálom besaccolni.

Hozzávalók:
5-6 db lila, kövér padlizsán
1-1,5 kg krumpli
só, bors, olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv vagy 1-1,5 kg túlérett paradicsom
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás (elhagyható vagy csökkenthető az adag)
2 leveseskanál reszelt sajt
Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt

1. A darált húst legjobb azelőtt való nap elkészíteni.Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre ráöntjük a paradicsomkonzervet, vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra. Hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot. (én a tojásokat ki szoktam innen hagyni)

2. Megmossuk a padlizsánokat. Kettévágjuk majd a belsejéből egy kicsit kiszedünk. Ezt lefagyaszthatjuk és felhasználhatjuk más ételekhez. Kisütjük a padlizsánokat forró olajban, majd a vágott felükkel felfele tepsibe helyezzük.

3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon, margarinon, vagy vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek, hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, gyors kavarás mellett besűrítjük, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.

4. Megmossuk, hámozzuk, kockázzuk a krumplit. Ne felejtsük, kis kockákat kell vágni mert a többi hozzávaló már kész állapotban kerül a tepsibe, így amíg a besamel megpirul, a krumplinak is kész kell lennie. A krumpli el is hagyható, de nekem ez a kedvencem az egész tálból:)

5. Megtöltjük a padlizsánokat a darált hússal, a tetejükre besamelt öntünk. A krumplit sózzuk, borsozzuk majd a padlizsánok köré helyezzük. 1 ujjnyi vizet is teszünk a tepsibe, majd előmelegített közepes sütőben addig sütjük, amíg a besamel mártás megpirul és a krumpli is megfő, megpirul.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..