Skip to main content

Tört sárgaborsóval töltött padlizsán (Φάβα με μελιτζάνες)

Hozzávalók:
500 gr sárgaborsó
3/4 csésze olívaolaj
1 citrom leve
2 lila padlizsán
4 közepes hagyma
2 cikk tört fokhagyma
1 kg érett paradicsom
só, bors
apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A sárgaborsót megtisztítjuk, vagyis kiválogatjuk az esetleges fekete szemeket, majd megmossuk. Fazékba tesszük, annyi vizet teszünk rá hogy jó 4-5 ujjnyira ellepje, felfőzzük, leszedjük a habját és hagyjuk lassacskán főni, időközben még leszedve a habot ami a tetejére gyűl. Negyed óra múlva sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés olívaolajat és még egy órát főzzük, addig amíg sűrű masszává áll össze. Ezt sokan még utána a mixerben átforgatják hogy sima pép legyen belőle. Hozzáadjuk a maradék olajat, még egy kevés sót, borsot ha igényli, majd a citromlevet.

A padlizsánokat megtisztítjuk, megmossuk majd hosszában kettévágjuk, a belüket kikaparjuk. A kikapart padlizsánokat forró olajban hirtelen átsütjük .

A paradicsomokat megmossuk, turmixoljuk. A hagymákat tisztítjuk és szeletekre vagy apróra vágjuk, a petrezselymet is apróra vágjuk.

A paradicsommasszát összekeverjük a hagymával, petrezselyemmel és a tört fokhagymával.
A padlizsánokat tepsibe helyezzük, megtöltjük őket a borsómasszával, erre a paradicsomos szószból teszünk kanállal majd sütőben átsütjük.

Jó étvágyat!!

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..