Ez egy nagyon finom étel, ünnepi asztalon a helye, főleg mert kimondottan nehezen emészthető, nem mindenkinek és nem minden napra való.
A sok szilva miatt akár béltisztitó csirke is lehetne a neve:), így csak azoknak ajánlom, akik szeretik egyrészt az édeskés ételeket, másrészt anehéz, hagymás, olajos mártásokat.
Hozzávalók:
- 1 darabolt, konyhakész csirke
- 7 nagy, fehér hagyma
- 300-400 gr (ízléstől függően) mag nélküli asztalt szilva
- 1-1 1/2 borospohár olívaolaj
- 1/2 kiskanál édes paprika
- só, bors
1. A csirkét odatesszük sós vízbe főni. Felforrás után leszedjük a habját, majd majdnem készre főzzük. Én mindig készre főzőm, mert személy szerint szeretem a nagyon megfőtt húsokat, melyek már-már a szétfövés határán állnak.
2. Időközben megtisztítom a hagymákat, felszeletelem, majd odateszem őket egy lábosban a tűzre. Ahogy elkezdenek gőzölögni, megkevergetem őket, addig amíg kiengedik a levüket és megrottyannak. Ekkor rájuk öntöm az olívaolajat és még egy keveset fonnyasztom őket erős tűz fölött.
3. Egy tepsibe leterítem alul a hagymaréteget, rájuk helyezem egyenletesen szétosztva a szilvákat.
4. A megfőtt csirkét kiszedem a levéből, a levet leszűröm, egy borospohárral kiveszek belőle és belekeverem a piros paprikát. A csirkedarabokat a hagymaágyra helyezem, majd az egészet felöntöm az egy pohár csirkelével.
5. A sütőben addig sütöm, amíg a csirke megpirul és a mártás alatta besűrűsödik.
Jó étvágyat hozzá!
Comments