Skip to main content

Csirkehúsos pita (Κοτόπιτα)

1. verzió

Hozzávalók:
1 csirke
8 hagyma
5 tojás
25-30 dkg feta sajt
olívaolaj
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
ízlés szerint fűszerek:
3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
1/2 kg réteslap

Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A hagymákat puccoljuk, karikára vágjuk majd olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkedarabokat, rá a paradicsomlevet és összefőzzük. Addig főzzük míg lefövi a levét (de legalább 20 percig).

3. Kivesszük a csirkedarabokat, kihűtjük, lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a fözőedénybe.

4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a húsra, majd hozzákeverjük a szétmorzsolt feta sajtot.

5. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.

6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.


Elkészítjük a tölteléket.

Ráterítjük a fél adag réteslapra.

Lefedjük a maradék lapokkal.

Tálaljuk:)



2. verzió

Hozzávalók:
1 csirke
5 hagyma
3 tojás
1 csésze reszelt sajt
3/4 csésze olvasztott vaj
szerecsendió reszelék
só, bors
1/2 kg réteslap



Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk és egy fazékban kevés vízben megfőzzük.

2. A hagymákat puccoljuk, apróra vágjuk és hozzátesszük a csirkés léhez. Miután egyet rottyannak együtt, kivesszük a húst, majd a hagymát addig főzzük amíg a lé besűrűsödik.

3. A csirkedarabokat lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a fözőedénybe a sűrű hagymásléhez, kicsit hagyjuk kihülni.

4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a masszára, majd hozzákeverjük a sajtot és a fűszert, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.

5. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük vajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.

6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..