Skip to main content

Csirkehúsos pita besamel krémmel

Hozzávalók:
1 nagyobb csirke, bőrétől megszabadítva és darabokra vágva
2 apróra vágott hagyma
2 csésze kemény reszelt sajt
3 tojás
2 csésze olvasztott vaj
só, bors
4 lk liszt
250 deci tartósított tej (pl. Noynoy)
1 csésze víz
kevés reszelt szerecsendió
1 tojássárga

1/2 kg réteslap

Elkészítés:
1. A csirkét kevés vízben megfőzzük. Kevés lét félreteszünk majd a fazékban lévő csirkéhez hozzáadjuk a hagymát, egyet rottyantjuk majd kivesszük a húst, lecsontozzuk. Visszatesszük az időközben besűrűsödött hagymás léhez. Hagyjuk langyosra hűlni.

2. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és hozzáadjuk a langyos csirkés masszához, ízesítjük.

3. Felolvasztjuk a vajat, a felét félretesszük a réteslapok kenéséhez.

4. A tejet feloldjuk a vízben és megmelegítjük.

5. Egy fazékban a megmaradt fél adag vajon megfuttatjuk a lisztet, mikor rózsaszín, hozzáadjuk lassacskán és állandó keverés melett a meleg tejet és mindig csak olyan iramban hogy csomómentesre tudjuk keverni, alacsonyabb hőfokon hogy ne kapjon oda. Beletesszük az egész tejmennyiséget és egy keveset folytonos keverés melett még rotyogtatjuk. Mikor besűrűsödik egy picit kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojássárgát és a szerecsendióport. A besamelt hozzáadjuk a húsos masszához.

6. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük vajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.

7. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..