Skip to main content

Gránátalma (Ρόδι)

Móricz Zsigmond "Aranykoporsó"-ja már akkor különlegessé tette előttem ezt a  gyümölcsöt, amikor még életemben nem találkoztam vele. Imádom a nevét:), de a gyümölcs maga is királyi.

Még kissé éretlen, de mivel szétrepedt belőle pár, hát felhasználtam gyümölcslébe.


Udvarunkon lassan érnek a gránátalmák.


Így néznek ki a magok, miután az alma belsejéből kihámozzuk őket.


Miután mixelem őket, beleteszem a szűrőbe és hagyom a levet kifolyni. Ez teljes érés idején vérpiros lesz.


Majd összekeverem a narancslével.Egészséges, finom, energia-dús téli ital.

Comments

Ildy said…
Akinek az udvarán van gránátalmafa...:)
Ritmus said…
Hát most nagyon irigykedem! Nem elég, hogy Görögország,meg még gránátalmafa is.. :DDDD
Rita
rosszcsont said…
Agi, mi is ma adtuk oda a granatalmat a gyerekeknek, amit Likourgosz a ferjem hozott Szereszbol. Sajna nekunk nincs granatalmafank csak a tengerparti haznal Vrasnan, de az messze van innen. De nagyon szeretem, olyan kicsit savanykas, talan meg nem tul erett ez sem.De ahogy szettortuk, gyonyoru...le is akartam fenykepezni de den prolava...;)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..