Skip to main content

Gránátalma (Ρόδι)

Móricz Zsigmond "Aranykoporsó"-ja már akkor különlegessé tette előttem ezt a  gyümölcsöt, amikor még életemben nem találkoztam vele. Imádom a nevét:), de a gyümölcs maga is királyi.

Még kissé éretlen, de mivel szétrepedt belőle pár, hát felhasználtam gyümölcslébe.


Udvarunkon lassan érnek a gránátalmák.


Így néznek ki a magok, miután az alma belsejéből kihámozzuk őket.


Miután mixelem őket, beleteszem a szűrőbe és hagyom a levet kifolyni. Ez teljes érés idején vérpiros lesz.


Majd összekeverem a narancslével.Egészséges, finom, energia-dús téli ital.

Comments

Ildy said…
Akinek az udvarán van gránátalmafa...:)
Ritmus said…
Hát most nagyon irigykedem! Nem elég, hogy Görögország,meg még gránátalmafa is.. :DDDD
Rita
rosszcsont said…
Agi, mi is ma adtuk oda a granatalmat a gyerekeknek, amit Likourgosz a ferjem hozott Szereszbol. Sajna nekunk nincs granatalmafank csak a tengerparti haznal Vrasnan, de az messze van innen. De nagyon szeretem, olyan kicsit savanykas, talan meg nem tul erett ez sem.De ahogy szettortuk, gyonyoru...le is akartam fenykepezni de den prolava...;)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..