Skip to main content

Csicseriborsóleves

Erről a csicseriborsó levesről már régebben is írtam.
A görögök többsége, főleg a hagyományos görög konyhát gyakorlók, nagyon szeretik a hüvelyeseket. Egyik kedvenc ételük, amit én is nagyon megszerettem, a csicseriborsó leves. Igazából nem is leves, hanem egytálétel, mert sűrű. Feta sajttal vagy olajban eltett, tartósított, marinált, füstölt hallal fogyasztják, esetleg vöröshagyma szeletekkel, ha nem kell ebéd után vendégségbe menni ;)



A leveshez még este beáztatok olyan 300 gr szárított, tisztított csicseriborsót, langyos, sós vízbe. Másnap odateszem hideg vízbe főni, a víz vagy 3 ujjnyival ellepi a borsót. Mikor felfő, leszedem egy fa vagy műanyag kanállal a habját, és beleteszek 2 nagyobb hagymát apróra vágva. Becsukom a kuktát és 1 órát főzőm. Az én kuktám nem egy szuperminőség, vagyis a zárógumija nem olyan jó már, így ha valakinek jó erős kuktája van, fél óra elég. 1 óra után kinyitom, ha már puha, akkor hozzáadok kb. 1 borospohár olívaolajat, 2 citrom levét és addig főzőm amíg már majdnem szétesőben vannak a szemek és besűrűsödik. A besűrűsödést néha 2 kanál liszttel segítem, melyet előszőr hideg vízzel kikavarok, majd a forró levest lassan hozzáadogatva feloldom és beleöntöm a levesbe. A lisztes habarással még vagy 10 percet kell főzni. Mi nagyon szeretjük és igazán egészséges, bélmozgató étel.



Egyik másik változata a rizstésztás változat, ezt általában nem citromosan, hanem paradicsomosan készítik. Mikor a csicseriborsó majdnem kész van, hozzáadunk egy csésze turmixolt paradicsomot vagy egy paradicsomkonzervet, egy csésze rizstésztát és belefőzzük. Ez segíti a sűrűsödést. Én tegnap citromosan készítettem, rízstésztával, de nekem is jobban ízlik tésztásan, a paradicsomos fajta. Ezt a tésztás változatot előszeretettel készítik búcsúnapokon a kis templomoknál, nagy üstökben. Reggeli istentisztelet után, a templom előtti szabad területen piknikelnek a hívők és az üst körbejár. Mindenki annyit ad a templomkasszába, amennyit akar, ennek fejében megtöltheti a magával hozott műanyag edényét az étellel és elfogyaszthatja azt, a többiekkel együtt, ott helyben. Mindenki szokott magával műanyag székeket, asztalokat, egy kis bort hozni és jó hangulat szokott uralkodni. Ezek a kajás búcsúk a tavaszi felmelegedés után kezdődnek és egészen őszig tartanak.

Comments

a. said…
Szia!

Elnézést, hogy itt zavarlak, de nem találtam más jellegű elérhetőségedet.

Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk. Úgy gondoljuk, rengeteg hasznos információ van a blogokban, s jó volna ezeket egy helyen látni - gasztro témában is.

Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, írj az info[kukac]miner[pont]hu ímél-címre.

Üdvözlettel:
Miner.hu

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..