Skip to main content

Lencseleves (Φακές)

A téli időszak egyik kedvence a görög lencsés egytálétel. Vagy nevezhetném akár levesnek is, mert tulajdonképpen egy nagyon sűrű leves. Nagyon szeretjük..









Hozzávalók 4 személyre:
350 gr. nagy-szemű, barna lencse
1 nagy fej hagyma apróra vágva
4-5 cikk fokhagyma kettőbe szelve
1 kk édes piros paprika
1 kk csípős piros paprika
só, bors
1 db. 400 gr-os paradicsomlékonzerv vagy frissen turmixolt 3-4 puha, érett és lédús paradicsom
1-2 babérlevél
1-2 leveseskanál/tányéronként ecet
1 vizespohár olívaolaj



Elkészítés:
Mióta majdnem kitörtük a fogunk egy kis kövecskére harapva, azóta bármilyen csomagolású is legyen a lencsém, átnézem gyorsan főzés előtt. Utána szűrőbe teszem, megmosom. Fazékba teszem, feleresztem vízzel úgy, hogy bőven ellepje, majd felforralom és az első levét kiöntöm.

Az a tapasztalatom, ha a lencséről nem öntöm le a levét felforrás után, akkor jóval nehezebben emészthető lesz. A szűrőben lévő lencsét kicsit félreteszem, a fazekat kicsit kitörlöm konyhapapírral, hogy ne száradjon minden rá az oldalára, majd kevés olívaolajat hevítek benne. Az apróra vágott hagymát üvegesítem az olajon, majd a végén egy percre beleteszem a fokhagymákat is. Ezután hozzáöntöm a lencsét, felöntöm annyi vízzel, hogy körülbelül 3 ujjnyira ellepje, adagolom a többi hozzávalót és megfőzöm. Mi úgy szeretjük, hogy sűrű és majdnem pépes legyen.

Emlékszem valamikor régen, mikor Görögországba kerültem, sokkal többet kellett főzni a lencsét, hogy megpuhuljon. A mostani lencsék max. 20 perc alatt készen vannak, kíváncsi lennék, mit tesznek a földeken a növényre, amitől ennyire megváltozott az állaguk.

A lencselevest a görögök ugyanúgy, mint a többi levest is, nagyon sűrűn szeretik, majdhogynem megáll a kanál benne. A legtöbb háznál tálaláskor még ízesítik egy-két kanál finom olívaolajjal és egy-két kanál ecettel. Az ecetet, miután kész az étel, a fazékban is hozzá lehet adni a lencséhez, kóstolgatva, hogy megfelelően savanykás legyen, de ne túl savanyú.

A lencseleves kísérője az asztalról majdnem soha nem elmaradható feta-sajt, esetenként vöröshagyma, de majdnem mindig füstölt, sózott hal, például füstölt hering, melyet külön tányérba helyeznek és a leves mellé csipegetnek.

Comments

Júlia said…
Hú de jó, hogy megtaláltam ezt a receptet! Isteni finom így elkészítve! Nagyon régen készítettem görög lencse levest, már a receptjére sem emlékeztem pontosan. Köszönöm!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..